Zralé meruňky zbavené slupky i pecek, proslazené želírovacím cukrem spolu s bobulkami červeného rybízu, vše povařené, dochucené meruňkovým likérem a vanilkovým luskem, hotový džem horký uzavřený v zavařovacích skleničkách, dále nesterilovaný.
Ingredience:
750 g | meruněk |
250 g | červeného rybízu zbaveného stopek |
2 lžíce | meruňkového likéru |
2 lžičky | kyseliny citronové |
1 ks | vanilkový lusk |
želírovacího cukru (množství na 1 kg ovoce) | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Meruňky nakrojené křížem spaříme vroucí vodou, pak prudce zchladíme buď v ledu nebo ledové vodě, zbavíme je slupky, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky
- Pod studenou tekoucí vodou omytý rybíz necháme okapat, pak ho zbavíme stopek
- Ovoce přendáme do jednoho hrnce, přidáme podélně rozkrojený vanilkový lusk, přidáme želírovací cukr, množství na 1 kg ovoce, promícháme, ovoce necháme 3-4 hodiny prosladit
- Hrnec s ovocem postavíme na zdroj tepla, obsah přivedeme k varu, necháme vařit 3-5 minuty, pak přidáme likér a kyselinu citronovou, vytáhneme vanilkový lusk
- Horkým džeme plníme horkou vodou vyvařené, oschlé zavařovací sklenice, důkladně je uzavřeme, necháme vychladnout dnem vzhůru.