V remosce upečený sladký nákyp s kompotovanými nebo čerstvými meruňkami.
Ingredience:
700 g | kompotových nebo i čerstvých meruněk |
120 g | rýže |
100 g | cukru |
50 g | másla |
700 ml | mléka |
4 lžíce | strouhanky |
4 lžíce | rozinek |
1 lžíce | tuku |
2 ks | vejce |
1 sáček | vanilkového cukru |
špetka soli | |
čerstvá meduňka |
Postup:
1. Nádobu od remosky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou
2. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat, z bílků ušleháme tuhý sníh, a všleháme do něj část cukru
3. Mléko, zvlášť v hrnci, mírně osolíme a přivedeme k varu, vsypeme do něj propláchnutou a přebranou rýži, část másla a vaříme, za stálého míchání, doměkka
4. Do částečně vychladlé rýžové kaše přimícháme zbylé máslo a cukr, vanilkový cukr, žloutky, rozinky a sníh
5. Kompot slijeme, čerstvé meruňky omyjeme a rozpůlíme, část jich odložíme na ozdobu
6. Polovinu rýžové kaše vlijeme do vymazané a vysypané nádoby, poklademe ovocem a přelijeme zbylou kaší
7. Rýžový nákyp pečeme asi 20 minut, servírujeme teplý ozdobený snítky meduňky a zbylými meruňkami.
Recept můžete obměnit 200 g tvarohu, který přimícháte do rýžové kaše v bodě 4.
Poznámka:Samozřejmě, že takto připravíme rýžový nákyp i v troubě, požijeme však zapékací misku.