Upečený sladký nákyp s meruňkami, na povrchu zdobený tuhým sněhem z bílku.
Ingredience:
500 g | kompotovaných meruněk |
300 g | rýže |
120 g | másla |
100 g | krupicového cukru |
1 lžička | skořice |
2 lžíce | krupicového cukru |
4 ks | vajec |
pár kapek citronové šťávy | |
strouhanka na vysypání formy | |
máslo na vymazání formy | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Rýži spaříme vařící vodou, přecedíme, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, když začne měknout, vlijeme osolené mléko a rýži uvaříme doměkka, pak necháme vychladnout
2. Rozměklé máslo, žloutky i krupicový cukr utřeme doběla, přimícháme citronovou kůru a ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh, pak obojí vmícháme zlehka do vychladlé rýže
3. Na dno máslem vymazané, strouhankou vysypané dortové formy dáme polovinu uvařené rýže, na ni poklademe okapané meruňky, posypeme skořicí a navrch dáme zbylou rýži
4. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 30 minut a zhruba deset minut před koncem pečení naneseme na nákyp tuhý sníh z jednoho bílku s dvěma lžícemi cukru a dopečeme dozlatova.
Podáváme polité šťávou z kompotu.