REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýžový nákyp s meruňkami III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poctivý nákyp s kompotovanými meruňkami, jako od maminky. S pravým vanilkovým luskem a rýží arborio.


Ingredience:
500 gkompotovaných meruněk (sklenice nebo plechovka)
2 hrnkymléka
1 hrnekrýže arborio
1 ksvanilkového lusku
1 lžičkamásla
1/2 lžičkysoli
Dále budeme potřebovat:
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvajec
1 ksvanilkového cukru
100 gmásla
A ještě:
4 ksbílků (když máme jen dva, nic se neděje)
1 ksvanilkového cukru
3 lžícekrupicového cukru
sůl

Postup:

1. Rýži propláchneme a necháme okapat v sítku
2. Vanilkový lusk rozřízneme podélně a lžičkou vydlabeme semínka
3. Do hrnce dáme mléko, máslo, vanilkovou dřeň i lusk, rýži a sůl, uvedeme k varu a na mírném plameni pak vaříme cca 20 minut
4. Vytáhneme vanilkový lusk a necháme hmotu zcela vychládnout
5. Změklé máslo vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny
6. Žloutkovou hmotu přidáme k chladné rýžové kaši a řádně promícháme
7. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme oříškem másla a polovinu rýžové hmoty rozložíme na dno pekáčku (misky)
8. Okapané meruňky poklademe těsně vedle sebe a na ně rozetřeme druhou polovinu rýžové hmoty
9. Dáme do trouby vyhřáté na 200 st. a 20 minut zapékáme
10. Bílky spolu se solí vyšleháme do tuha, pak po částech přidáváme cukry a dále šleháme, dokud se nám netvoří sněhové špičky
11. Až nám nákyp zrůžoví, vytáhneme jej z trouby a bílkovou hmotu pomocí stěrky rozetřeme na jeho povrch
12. Vložíme zpět do trouby a zapékáme cca 10 minut do zrůžovění sněhu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy