REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňková marmeláda II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marmeláda z meruňkového protlaku, cukru, balíčku petosy a kyseliny citronové.


Ingredience:
Na 1 kg meruňkového protlaku:
600 gkrystalového cukru
3 gkyseliny citronové
1 balíčekpetosy

Postup:

1. Omyté meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky
2. Meruňky podlijeme menším množstvím vody a rozvaříme je
3. Rozvařené ovoce prolisujeme přes sítko nebo pomocí lisu na ovoce
4. Odváženou dávku protlaku vaříme tak dlouho, až se jeho objem zmenší asi o třetinu, pak přidáme část cukru a vaříme ještě dalších 5 minut
5. Petosu (nebo jiný želírovací prostředek) rozmícháme s několika lžícemi cukru, vmícháme ji do marmelády a pak postupně přidáváme zbylý cukr tak, aby se nepřerušil var
6. Nakonec do hmoty přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody, vaříme, až marmeláda zhoustne
7. Ještě horkou marmeládu plníme do zavařovacích sklenic, důkladně je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Doporučení:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Poznámka:

Petosa – Jedná se o želírovací prostředek určený na zavařování. Zajišťoval zhoustnutí marmelád, džemů … můžeme ji nahradit výrobky typu: Želírfix, Gelfix, Pektogel …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy