Netradiční marmeláda ze zeleniny.
Ingredience:
1 kg | mrkve |
1,5 kg | cukru krystal |
4 ks | citrónů |
voda | |
sůl | |
mixér nebo masový strojek |
Postup:
1. Mrkev uvaříme v mírně osolené vodě doměkka
2. Scedíme, necháme okapat a rozmixujeme nebo rozemeleme na masovém strojku společně s omytými a nakrájenými citróny i s kůrou (bez pecek)
3. Vše dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a prohřejeme k varu
4. Přidáme po částech cukr a za stálého míchání vaříme, až má marmeláda potřebnou konzistenci.
Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový.
Poznámka:Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.