REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z kynutého těsta s kompotovanými meruňkami. Poctivá drobenka z mouky, cukru a másla dodá moučníku na křupavosti.


Ingredience:
250 gměkkého tvarohu
200 gmraženého rybízu
100 gkrupicového cukru
90 ghrubé mouky
40 gHery
20 gdroždí
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 sklenicekompotovaných meruněk
150 mlmléka
máslo na vymaštění plechu

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek a v teple ho necháme vzejít, což trvá cca 10-15 minut
2. Do mísy vsypeme zbylou hladkou mouku a moučkový cukr (necelých 60 g), přidáme také 1 sáček vanilkového cukru, sůl, 1 ks vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěný tuk, přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto
3. V teple těsto zakryté utěrkou necháme vykynout
4. Ze 40 g hrubé mouky, 40 g cukru a 40 g Hery připravíme drobenku
5. Vykynulé těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1 cm silný a přeneseme ho na vymaštěný plech
6. Navrch rozložíme ovoce, v tomto případě okapané kompotované meruňky
7. Koláč posypeme drobenkou a necháme znovu kynout, tak 15 minut
8. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy