REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Frangipane tart (meruňkový mandlový koláč)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční francouzský ovocný koláč s mandlovou nádivkou. V tomto případě je doplněný o půlky zralých meruněk.


Ingredience:
250 ghladké mouky
125 gv lednici vychlazeného másla
cca 4 lžícestudené pitné vody
2 ksvaječné žloutky
špetka soli
potravinářská fólie
kulatá forma o průměru 28 cm
papír na pečení nebo tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání hotového koláče
Na mandlovou náplň:
půlky zralých meruněk
100 gpomletých mandlí
100 gcukru nebo medu
100 gmásla
50 mlšlehačky
2 kscelá vejce

Postup:
  1. Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme kostky másla, vaječné žloutky a vodu, vypracujeme těsto, to dáme do lednice, zabalené do fólie, ztuhnout
  2. Připravíme si mandlovou náplň; do nádoby robota dáme všechny suroviny na náplň kromě meruněk a šlehačky, chvíli vše šleháme, přidáme šlehačku, krátce opět prošleháme
  3. Těsto vyválíme na plát, ideálně mezi dvěma potravinářskými fóliemi
  4. Formu buď vymažeme tukem nebo vyložíme papírem na pečení, do formy vložíme těsto, to rukama roztáhneme tak, aby přesahovalo i do okrajů (stačí 2-3 cm)
  5. Na těsto rozprostřeme mandlovou náplň, povrch poklademe půlkami meruněk vnitřní stranou dolů, pak budou meruňky vidět, nebo můžeme nejprve použít polovinu mandlové náplně, pak rozložit meruňky a na ty dát další vrstvu mandlové hmoty, pak meruňky budou vidět jen na řezu
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 45-50 minut
  7. Koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy