REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč s drobenkou II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z kynutého těsta pokladený meruňkami a posypaný drobenkou, v troubě upečený dozlatova.


Ingredience:
1 kgčerstvých meruněk
1 lžícemásla na vymazání plechu nebo formy
Na těsto:
500 mlmléka
500 ghladké mouky
200 gcukru krupice
100 gmásla
30 gdroždí
2 ksžloutků
špetka soli
Na drobenku:
100 ghrubé mouky
75 gcukru krupice
75 gchladného másla
1 kssáčku vanilkového cukru

Postup:

1. Droždí rozetřeme z jednou lžičkou cukru na kaši, přidáme lžičku mouky a 100 ml vlažného mléka, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek do husté pěny (trvá to asi 10 minut)
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme zbylé vlažné mléko, krupicový cukr, kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a vypracujeme řidší těsto, které zakryjeme a necháme na teplém místě kynout 45 až 60 minut, aby těsto zdvojnásobilo objem
3. Těsto nalijeme na plech (nebo do formy) vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem, rozetřeme do krajů, na těsto naskládáme rozpůlené vypeckované meruňky řezem nahoru, na okrajích necháme volné místo
4. Na drobenku smícháme vanilkový i krupicový cukr s hrubou moukou, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a pomocí prstů vše rozdrobíme na jemnou žmolenku
5. Připravenou drobenkou posypeme koláč, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme dozlatova (asi 40 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy