Koláč z kynutého těsta pokladený meruňkami a posypaný drobenkou, v troubě upečený dozlatova.
Ingredience:
1 kg | čerstvých meruněk |
1 lžíce | másla na vymazání plechu nebo formy |
Na těsto: | |
500 ml | mléka |
500 g | hladké mouky |
200 g | cukru krupice |
100 g | másla |
30 g | droždí |
2 ks | žloutků |
špetka soli | |
Na drobenku: | |
100 g | hrubé mouky |
75 g | cukru krupice |
75 g | chladného másla |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
Postup:
1. Droždí rozetřeme z jednou lžičkou cukru na kaši, přidáme lžičku mouky a 100 ml vlažného mléka, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek do husté pěny (trvá to asi 10 minut)
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme zbylé vlažné mléko, krupicový cukr, kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a vypracujeme řidší těsto, které zakryjeme a necháme na teplém místě kynout 45 až 60 minut, aby těsto zdvojnásobilo objem
3. Těsto nalijeme na plech (nebo do formy) vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem, rozetřeme do krajů, na těsto naskládáme rozpůlené vypeckované meruňky řezem nahoru, na okrajích necháme volné místo
4. Na drobenku smícháme vanilkový i krupicový cukr s hrubou moukou, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a pomocí prstů vše rozdrobíme na jemnou žmolenku
5. Připravenou drobenkou posypeme koláč, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme dozlatova (asi 40 minut).