Těsto potřené tvarohovou náplní, pokladené meruňkami, upečené dorůžova, případně ještě ozdobené drobenkou.
Ingredience:
450 g | hladké mouky |
50 g | cukru krupice |
50 g | hery |
20 g | droždí |
2 ks | žloutků |
1 ks | vejce |
120 ml | mléka |
sůl | |
Na náplň: | |
500 g | měkkého tvarohu (v kostce, ne ve vaničce) |
300 g | meruněk |
100 g | cukru krupice |
2 ks | sáčků vanilkového cukru |
2 ks | vajec |
Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, do středu uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Potom přidáme zbylý cukr, špetku soli, zbylé vlažné mléko, vejce, žloutky, rozpuštěný tuk a vše důkladně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout
3. Tvaroh smícháme s vejci, vanilkovými cukry a krupicovým cukrem
4. Vykynuté těsto rozválíme na silnější kulatý plát, vyložíme jím formu o průměru 30 cm, potřeme stejnoměrně tvarohovou náplní, poklademe půlkami vypeckovaných meruněk a necháme na teplém místě ještě asi 20 minut kynout
5. Pak vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut dorůžova, po upečení necháme krátce ve formě vychladnout, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně.
Můžeme použít i kompotované meruňky. Povrch koláče můžeme ještě před pečením hojně posypat drobenkou.
Poznámka:Drobenka: 140 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo tuku, 100 g cukru ….. Do mísy dáme všechny ingredience, rukou vypracujeme sypkou hmotu.