REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč s tvarohovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto potřené tvarohovou náplní, pokladené meruňkami, upečené dorůžova, případně ještě ozdobené drobenkou.


Ingredience:
450 ghladké mouky
50 gcukru krupice
50 ghery
20 gdroždí
2 ksžloutků
1 ksvejce
120 mlmléka
sůl
Na náplň:
500 gměkkého tvarohu (v kostce, ne ve vaničce)
300 gmeruněk
100 gcukru krupice
2 kssáčků vanilkového cukru
2 ksvajec

Postup:

1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, do středu uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Potom přidáme zbylý cukr, špetku soli, zbylé vlažné mléko, vejce, žloutky, rozpuštěný tuk a vše důkladně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout
3. Tvaroh smícháme s vejci, vanilkovými cukry a krupicovým cukrem
4. Vykynuté těsto rozválíme na silnější kulatý plát, vyložíme jím formu o průměru 30 cm, potřeme stejnoměrně tvarohovou náplní, poklademe půlkami vypeckovaných meruněk a necháme na teplém místě ještě asi 20 minut kynout
5. Pak vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut dorůžova, po upečení necháme krátce ve formě vychladnout, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně.

Doporučení:

Můžeme použít i kompotované meruňky. Povrch koláče můžeme ještě před pečením hojně posypat drobenkou.

Poznámka:

Drobenka: 140 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo tuku, 100 g cukru ….. Do mísy dáme všechny ingredience, rukou vypracujeme sypkou hmotu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy