REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč se sněhovými pusinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemný letní moučník z křehkého těsta pokladený žloutkovou pěnou a meruňkami, ozdobený sněhovými pusinkami.


Ingredience:
Na křehké těsto:
500 gluštěnin na slepé pečení
250 g hladké mouky + na pomoučení
125 gmásla
75 gcukru krupice
1 ksbalíčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 ksžloutku
špetka soli
Na meruňkový krém:
200 mlsmetany ke šlehání
120 mlmeruňkové šťávy
300 gmeruněk
150 gmoučkového cukru
1 lžíceškrobové moučky
3 ksvajec
2 ksžloutků
šťáva a kůra z 1 citronu
Na sníh:
150 gcukru
3 ksbílků

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme vejce, žloutek, špetku soli, vše posypeme krupicovým i vanilkovým cukrem a kolem rozložíme změklé, na vločky nakrájené máslo
2. Přísady prosekáme nožem, vychlazenýma rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie, dáme do chladničky na 30 minut, pak těsto znovu krátce propracujeme a vyválíme z něj kulatý plát
3. Plát těsta opatrně pomocí válečku přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, upravíme do tvaru formy, po obvodu zdvihneme okraje a dno několikrát propícháme vidličkou, na těsto položíme papír na pečení, zatížíme luštěninami, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) na dolní lištu a zhruba 10 minut předpékáme
4. Předpečený korpus z trouby vyjmeme, luštěniny i papír odstraníme, teplotu snížíme na 150 °C (v horkovzdušné na 130 °C)
5. Meruňky omyjeme, na několik sekund vložíme do vroucí vody, pak vyjmeme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na drobno nakrájíme
6. Na krém dáme do mísy vejce, žloutky, přisypeme moučkový cukr a vše vyšleháme do pěny, smícháme obě šťávy i citronovou kůru a vmícháme do pěny, nakonec přimícháme prosátou škrobovou moučku
7. Ušleháme smetanu, naneseme ji na žloutkovou pěnu, přidáme nakrájené meruňky a vše promícháme, hmotu naneseme na předpečený koláč, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut
8. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, naplníme cukrářským sáček s hvězdicovou hubičkou, na povrch koláče nastříkáme růžice a grilujeme v troubě 2-3 minuty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy