REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč se sněhovými pusinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemný letní moučník z křehkého těsta pokladený žloutkovou pěnou a meruňkami, ozdobený sněhovými pusinkami.


Ingredience:
Na křehké těsto:
500 gluštěnin na slepé pečení
250 g hladké mouky + na pomoučení
125 gmásla
75 gcukru krupice
1 ksbalíčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 ksžloutku
špetka soli
Na meruňkový krém:
200 mlsmetany ke šlehání
120 mlmeruňkové šťávy
300 gmeruněk
150 gmoučkového cukru
1 lžíceškrobové moučky
3 ksvajec
2 ksžloutků
šťáva a kůra z 1 citronu
Na sníh:
150 gcukru
3 ksbílků

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme vejce, žloutek, špetku soli, vše posypeme krupicovým i vanilkovým cukrem a kolem rozložíme změklé, na vločky nakrájené máslo
2. Přísady prosekáme nožem, vychlazenýma rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie, dáme do chladničky na 30 minut, pak těsto znovu krátce propracujeme a vyválíme z něj kulatý plát
3. Plát těsta opatrně pomocí válečku přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, upravíme do tvaru formy, po obvodu zdvihneme okraje a dno několikrát propícháme vidličkou, na těsto položíme papír na pečení, zatížíme luštěninami, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) na dolní lištu a zhruba 10 minut předpékáme
4. Předpečený korpus z trouby vyjmeme, luštěniny i papír odstraníme, teplotu snížíme na 150 °C (v horkovzdušné na 130 °C)
5. Meruňky omyjeme, na několik sekund vložíme do vroucí vody, pak vyjmeme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na drobno nakrájíme
6. Na krém dáme do mísy vejce, žloutky, přisypeme moučkový cukr a vše vyšleháme do pěny, smícháme obě šťávy i citronovou kůru a vmícháme do pěny, nakonec přimícháme prosátou škrobovou moučku
7. Ušleháme smetanu, naneseme ji na žloutkovou pěnu, přidáme nakrájené meruňky a vše promícháme, hmotu naneseme na předpečený koláč, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut
8. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, naplníme cukrářským sáček s hvězdicovou hubičkou, na povrch koláče nastříkáme růžice a grilujeme v troubě 2-3 minuty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy