REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč se sněhovými pusinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemný letní moučník z křehkého těsta pokladený žloutkovou pěnou a meruňkami, ozdobený sněhovými pusinkami.


Ingredience:
Na křehké těsto:
500 gluštěnin na slepé pečení
250 g hladké mouky + na pomoučení
125 gmásla
75 gcukru krupice
1 ksbalíčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 ksžloutku
špetka soli
Na meruňkový krém:
200 mlsmetany ke šlehání
120 mlmeruňkové šťávy
300 gmeruněk
150 gmoučkového cukru
1 lžíceškrobové moučky
3 ksvajec
2 ksžloutků
šťáva a kůra z 1 citronu
Na sníh:
150 gcukru
3 ksbílků

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme vejce, žloutek, špetku soli, vše posypeme krupicovým i vanilkovým cukrem a kolem rozložíme změklé, na vločky nakrájené máslo
2. Přísady prosekáme nožem, vychlazenýma rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie, dáme do chladničky na 30 minut, pak těsto znovu krátce propracujeme a vyválíme z něj kulatý plát
3. Plát těsta opatrně pomocí válečku přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, upravíme do tvaru formy, po obvodu zdvihneme okraje a dno několikrát propícháme vidličkou, na těsto položíme papír na pečení, zatížíme luštěninami, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) na dolní lištu a zhruba 10 minut předpékáme
4. Předpečený korpus z trouby vyjmeme, luštěniny i papír odstraníme, teplotu snížíme na 150 °C (v horkovzdušné na 130 °C)
5. Meruňky omyjeme, na několik sekund vložíme do vroucí vody, pak vyjmeme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na drobno nakrájíme
6. Na krém dáme do mísy vejce, žloutky, přisypeme moučkový cukr a vše vyšleháme do pěny, smícháme obě šťávy i citronovou kůru a vmícháme do pěny, nakonec přimícháme prosátou škrobovou moučku
7. Ušleháme smetanu, naneseme ji na žloutkovou pěnu, přidáme nakrájené meruňky a vše promícháme, hmotu naneseme na předpečený koláč, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut
8. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, naplníme cukrářským sáček s hvězdicovou hubičkou, na povrch koláče nastříkáme růžice a grilujeme v troubě 2-3 minuty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Rybí vývar v kostkách

Na Slovensku i v Maďarsku jsou oblíbené rybí polévky, například kultovní rybí maďarské hálazslé, perkelty, guláše atd. Firma Masox, či například firma Knorr nebo Maggi zareagovaly a v prodeji je zde rybí vývary v kostce, které pokrmy skvěle dochutí a nemusí se přitom pracně a dlouze vařit rybí vývar…

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.