REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč se sněhovými pusinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemný letní moučník z křehkého těsta pokladený žloutkovou pěnou a meruňkami, ozdobený sněhovými pusinkami.


Ingredience:
Na křehké těsto:
500 gluštěnin na slepé pečení
250 g hladké mouky + na pomoučení
125 gmásla
75 gcukru krupice
1 ksbalíčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 ksžloutku
špetka soli
Na meruňkový krém:
200 mlsmetany ke šlehání
120 mlmeruňkové šťávy
300 gmeruněk
150 gmoučkového cukru
1 lžíceškrobové moučky
3 ksvajec
2 ksžloutků
šťáva a kůra z 1 citronu
Na sníh:
150 gcukru
3 ksbílků

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme vejce, žloutek, špetku soli, vše posypeme krupicovým i vanilkovým cukrem a kolem rozložíme změklé, na vločky nakrájené máslo
2. Přísady prosekáme nožem, vychlazenýma rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie, dáme do chladničky na 30 minut, pak těsto znovu krátce propracujeme a vyválíme z něj kulatý plát
3. Plát těsta opatrně pomocí válečku přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, upravíme do tvaru formy, po obvodu zdvihneme okraje a dno několikrát propícháme vidličkou, na těsto položíme papír na pečení, zatížíme luštěninami, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) na dolní lištu a zhruba 10 minut předpékáme
4. Předpečený korpus z trouby vyjmeme, luštěniny i papír odstraníme, teplotu snížíme na 150 °C (v horkovzdušné na 130 °C)
5. Meruňky omyjeme, na několik sekund vložíme do vroucí vody, pak vyjmeme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na drobno nakrájíme
6. Na krém dáme do mísy vejce, žloutky, přisypeme moučkový cukr a vše vyšleháme do pěny, smícháme obě šťávy i citronovou kůru a vmícháme do pěny, nakonec přimícháme prosátou škrobovou moučku
7. Ušleháme smetanu, naneseme ji na žloutkovou pěnu, přidáme nakrájené meruňky a vše promícháme, hmotu naneseme na předpečený koláč, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut
8. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, naplníme cukrářským sáček s hvězdicovou hubičkou, na povrch koláče nastříkáme růžice a grilujeme v troubě 2-3 minuty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy