REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový koláč se sněhovými pusinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemný letní moučník z křehkého těsta pokladený žloutkovou pěnou a meruňkami, ozdobený sněhovými pusinkami.


Ingredience:
Na křehké těsto:
500 gluštěnin na slepé pečení
250 g hladké mouky + na pomoučení
125 gmásla
75 gcukru krupice
1 ksbalíčku vanilkového cukru
1 ksvejce
1 ksžloutku
špetka soli
Na meruňkový krém:
200 mlsmetany ke šlehání
120 mlmeruňkové šťávy
300 gmeruněk
150 gmoučkového cukru
1 lžíceškrobové moučky
3 ksvajec
2 ksžloutků
šťáva a kůra z 1 citronu
Na sníh:
150 gcukru
3 ksbílků

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme vejce, žloutek, špetku soli, vše posypeme krupicovým i vanilkovým cukrem a kolem rozložíme změklé, na vločky nakrájené máslo
2. Přísady prosekáme nožem, vychlazenýma rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie, dáme do chladničky na 30 minut, pak těsto znovu krátce propracujeme a vyválíme z něj kulatý plát
3. Plát těsta opatrně pomocí válečku přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, upravíme do tvaru formy, po obvodu zdvihneme okraje a dno několikrát propícháme vidličkou, na těsto položíme papír na pečení, zatížíme luštěninami, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) na dolní lištu a zhruba 10 minut předpékáme
4. Předpečený korpus z trouby vyjmeme, luštěniny i papír odstraníme, teplotu snížíme na 150 °C (v horkovzdušné na 130 °C)
5. Meruňky omyjeme, na několik sekund vložíme do vroucí vody, pak vyjmeme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na drobno nakrájíme
6. Na krém dáme do mísy vejce, žloutky, přisypeme moučkový cukr a vše vyšleháme do pěny, smícháme obě šťávy i citronovou kůru a vmícháme do pěny, nakonec přimícháme prosátou škrobovou moučku
7. Ušleháme smetanu, naneseme ji na žloutkovou pěnu, přidáme nakrájené meruňky a vše promícháme, hmotu naneseme na předpečený koláč, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut
8. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, naplníme cukrářským sáček s hvězdicovou hubičkou, na povrch koláče nastříkáme růžice a grilujeme v troubě 2-3 minuty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy