REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový mřížkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z lineckého těsta potřený tvarohovou náplní, pokladený meruňkami, upečený v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
200 gmásla
120 gmoučkového cukru
1 lžícenastrouhané citronové kůry
1 ksvejce
Na náplň:
400 gměkkého tvarohu
150 gcukru krupice
2 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
citronová šťáva dle chuti
Na dohotovení:
200 gčerstvých meruněk

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené změklé máslo, rozklepnuté vejce, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet
2. Na tvarohovou náplň smícháme měkký tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem, polovinou krupicového cukru a citronovou šťávou, nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků se zbylým krupicovým cukrem
3. Odleželé těsto rozdělíme na polovinu, jednu polovinu rozválíme na kulatý plát, který vložíme do koláčové formy, potřeme ho připravenou tvarohovou náplní a poklademe řezem dolů půlkami meruněk
4. Ze zbylého těsta vyválíme tenké proužky, kterými na povrchu koláče vytvoříme mřížku, pak koláč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut, necháme vychladnout ve formě a poté nakrájíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy