Koláč z polohrubé mouky, smetany, másla, vanilkového cukru a dalších ingrediencí, obložený kompotovanými nebo i čerstvými meruňkami a posypaný drobenkou, upečený v troubě.
Ingredience:
2 hrnky | polohrubé mouky |
1 hrnek | cukru krupice |
1 kelímek | smetany na vaření |
1/2 kelímku | smetany ke šlehání |
1 sáček | prášek do pečiva |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 lžička | citronové kůry |
130 g | másla |
3 ks | vejce |
špetka soli | |
kompotové, nebo i čerstvé půlky meruněk | |
máslo na vymazání a mouka na vysypání plechu | |
Na drobenku: | |
140 g | polohrubé mouky |
100 g | cukr krupice |
100 g | másla |
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků, bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh
2. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mouku s práškem do pečiva, obě smetany, nastrouhanou citronovou kůru a těsto dobře promícháme, aby v něm nebyly hrudky
3. Nakonec do hmoty opatrně vmícháme sníh z bílků
4. Meruňky z konzervy necháme dobře okapat, čerstvé omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme
5. Připravíme si drobenku; do mísy dáme všechny ingredience, rukou vypracujeme sypkou hmotu 6. Těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou, poklademe meruňkami a hojně zasypeme drobenkou
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut.