Pro nedočkavé tu máme recept na meruňkový kompot, do kterého se můžete po vyrobení okamžitě pustit! Vydrží v lednici 3-4 dny.
Ingredience:
650 g | zralých meruněk |
100 g | moučkového cukru |
420 ml | pitné vody |
370 ml | sladkého aromatického bílého vína |
2 ks | hvězdičky badyánu |
1 ks | vanilkového lusku |
kůra z jednoho menšího pomeranče |
Postup:
1. Do hrnce nalijeme víno, přilijeme vodu, přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk, hvězdičky badyánu a cukr, na mírném zdroji tepla zahříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí, pomáháme mu občasným zamícháním
2. Do cukrového roztoku přidáme pomerančovou kůru a necháme probublávat asi 5-10 minut, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu
3. Do horkého sirupu vložíme celé meruňky, které zatížíme, například talířem, aby byly stále ponořené, opět necháme jen tak probublávat, až ovoce změkne, tady cca 10-15 minut
4. Sundáme ze zdroje tepla a necháme zchladnout na pokojovou teplotu
5. Meruňky vytáhneme, odstraníme slupky, případně je i rozpůlíme a odstraníme pecky, ale není to potřeba
6. Tekutinu vyvaříme na poloviční objem, pak sirup necháme vychladnout, po vychladnutí ochutnáme a případně dle chuti dosladíme, nalijeme na připravené meruňky
7. Kompot před podáváním vychladíme a podáváme samotný, nebo například s jogurtem nebo zakysanou smetanou.