REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový kompot k okamžité konzumaci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro nedočkavé tu máme recept na meruňkový kompot, do kterého se můžete po vyrobení okamžitě pustit! Vydrží v lednici 3-4 dny.


Ingredience:
650 gzralých meruněk
100 gmoučkového cukru
420 mlpitné vody
370 mlsladkého aromatického bílého vína
2 kshvězdičky badyánu
1 ksvanilkového lusku
kůra z jednoho menšího pomeranče

Postup:

1. Do hrnce nalijeme víno, přilijeme vodu, přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk, hvězdičky badyánu a cukr, na mírném zdroji tepla zahříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí, pomáháme mu občasným zamícháním
2. Do cukrového roztoku přidáme pomerančovou kůru a necháme probublávat asi 5-10 minut, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu
3. Do horkého sirupu vložíme celé meruňky, které zatížíme, například talířem, aby byly stále ponořené, opět necháme jen tak probublávat, až ovoce změkne, tady cca 10-15 minut
4. Sundáme ze zdroje tepla a necháme zchladnout na pokojovou teplotu
5. Meruňky vytáhneme, odstraníme slupky, případně je i rozpůlíme a odstraníme pecky, ale není to potřeba
6. Tekutinu vyvaříme na poloviční objem, pak sirup necháme vychladnout, po vychladnutí ochutnáme a případně dle chuti dosladíme, nalijeme na připravené meruňky
7. Kompot před podáváním vychladíme a podáváme samotný, nebo například s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy