Půlky zralých meruněk nejprve usušené v sušičce na ovoce, pak naložené do cukrového roztoku, nakonec obalené v cukru.
Ingredience:
zralé až přezrálé meruňky | |
sušička na ovoce | |
0,5 l | pitné vody |
1 kg | krystalového cukru |
cukr na obalení |
Postup:
- Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a skládáme do sušičky řeznými plochami vzhůru
- V sušičce meruňky předsušíme asi 4 hodiny při teplotě 40 °C a dosušíme při teplotě 70 °C
- Z vody a cukru připravíme cukr svařením, jakmile se cukr rozpustí, odstavíme hrnec ze zdroje tepla
- Sušené švestky dáme do smaltového hrnce, zalijeme je horkým cukrovým roztokem, necháme luhovat do druhého dne
- Meruňky slijeme, cukrový roztok chvíli převaříme (vodu nedoléváme!), opět nalijeme na meruňky, necháme do druhého dne luhovat…. postup několikrát opakujeme
- Meruňky nakonec necháme okapat na sítech, pak je necháme oschnout, nebo je ještě obalíme v krystalovém (moučkovém) cukru a pak teprve necháme důkladně oschnout.