REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křížaly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zimě jsou křížaly, tedy pomalu usušená kyselá jablíčka, zdravým doplňkem svačin i pochoutkou u televize.


Ingredience:
libovolné množství kyselejších jablek
(jablka mohou být padaná, sesbíraná ze země, ale nesmí být zhnilá!)

Postup:

1. Po odstranění jadřinců omytá jablka nakrájíme na plátky silné asi 1/
2 cm
2. Křížaly sušíme navléknuté na silné nitě, nebo rozložené na plechu nebo v sušičkách na ovoce, sušit je můžeme ve vypnuté troubě po pečení, ale i na radiátorech (na radiátorech je sušíme nejlépe na pergamenovém papíru)
3. Většinou jablka sušíme 1,5-2 dny, pak je dáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas je promícháme.

Doporučení:

Na křížaly můžeme jablka sušit loupaná i neloupaná, loupaná jsou samozřejmě jemnější. Skvělé jsou křížaly máčené v čokoládě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy