REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.


1.

A začneme nějakou klasikou, například švestkovými povidly. V troubě v pekáčku cukrem zasypané a citronem dochucené švestky, nejprve odleželé, pak upečené v troubě, nakonec ještě chvíli povařené do zhoustnutí. Povidla daná do zavařovacích skleniček doplněných o rum.

Povidla pečená v troubě – RECEPT ZDE!

2.

Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat například i skvělou marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do marmelády podle tohoto receptu určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.

Švestkovo–maková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzrálé švestky podušené s octem, drceným česnekem, chilli, zázvorem, hřebíčkem a novým kořením. Po provaření uzavřené do skleniček.

Chilli švestky – RECEPT ZDE!

 

4.

A máme tu recept na vynikající čatní ze švestek, cibule, jablek, hnědého cukru, pomerančového džusu, červeného vinného octa, česneku a koření. Množství vyrobeného čatní podle tohoto receptu je tak na 4 skleničky po 250 ml.

Pečené švestkové čatní – RECEPT ZDE!

 

5.

V našem výčtu skvělých receptů na zpracování švestek rozhodně nesmí chybět recept na švestkové knedlíky. Vyzkoušejte například tento recept na knedlíky připravené z uvařených a nastrouhaných brambor, měkkého tvarohu, hrubé mouky, samozřejmě švestek a také například umletého máku.

Švestkové knedlíky s mákem – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip je na sladkou pomazánku vyrobenou ze švestkového pyré ochuceného čokoládou, rumu a cukru.

Švestkovo-čokoládová pomazánka – RECEPT ZDE!

 

7.

Piškotový koláč z těsta z části obarveného kakaem, z části dochuceného mandlemi, pokladeného švestkami. Koláč nakonec upečený v troubě, ke konci posypaný mandlovými lupínky.

Dvoubarevný švestkový koláč s mandlemi – RECEPT ZDE!

 

8.

Chutná maková bublanina bez vážení, ochucená švestkami. Další z receptů, kde čerstvé švestky mají své místo.

Maková bublanina se švestkami – RECEPT ZDE!

 

9.

A tenhle recept znáte? Teplá sladkokyselá omáčka s chutí a vůní po švestkách, vhodná jako příloha k uzenému, pečenému nebo grilovanému masu.

Švestková omáčka III. – RECEPT ZDE!

 

10.

Máme tu další sladký dezert se švestkami a to na koláč upečený v dortové (koláčové) formě o průměru 28 cm, se švestkovou náplní, ozdobený opraženími ovesnými vločkami a nasekanými ořechy.

Selský švestkový koláč s vločkami – RECEPT ZDE!

 

11.

Klavela je originální pochoutka zhotovená z rozvařených švestek, cukru a aromatických přísad. Jíme ji jen tak, nebo používáme jako polotovar vhodný na lívance, palačinky či do buchet.

Švestková klavela – RECEPT ZDE!

 

12.

Sterilování ovoce, v tomto případě švestky, podle receptu našich babiček a prababiček. Klasický kompot ze švestek z receptáře vydaného již v minulém století.

Švestky ve vlastní šťávě – RECEPT ZDE!

 

13.

Čerstvé švestky můžeme také usušit, například v troubě, nebo také v klasických sušičkách na ovoce. Zde je postup na sušení švestek v troubě.

Sušené švestky – RECEPT ZDE!

 

14.

Další inspirací tu máme na nekynutý koláč z máslového těsta ozdobený makovou náplní a samozřejmě také švestkami.

Nekynutý koláč s mákem a švestkami – RECEPT ZDE!

 

15.

Další varianta na stále více oblíbený a populární pečený čaj. Kombinace ovoce podle tohoto receptu (čaj připravený z broskví, švestek a jablek) je prostě skvělá!

Pečený čaj bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

16.

Kompot ze švestek ochucený cukrem, skořicí a rumem. Další z receptů, který by rozhodně neměl chybět ve vašem receptáři oblíbených receptů.

Švestkový kompot – RECEPT ZDE!

 

17.

Klasika českých domácností minulého století, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.

Staročeský švestkový koláč – RECEPT ZDE!

 

18.

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené – RECEPT ZDE!

 

19.

Výroba džemů není disciplína jen na léto. Naopak, využijte dlouhé podzimní večery a připravte si výborný džem podle receptu od Labety.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou – RECEPT ZDE!

 

20.

A máme tu recept na nápoj ze švestek a dalších surovin. Jde o rozmixované čerstvé švestky a borůvky ve zdravém nápoji s bílým jogurtem a medem. Zdobené lístky máty nebo meduňky.

Smoothie s borůvkami a švestkami – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušené recepty, nejen na zpracování švestek, najdete například zde: Recepty jídel, recepty nápojů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy