REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.


1.

A začneme nějakou klasikou, například švestkovými povidly. V troubě v pekáčku cukrem zasypané a citronem dochucené švestky, nejprve odleželé, pak upečené v troubě, nakonec ještě chvíli povařené do zhoustnutí. Povidla daná do zavařovacích skleniček doplněných o rum.

Povidla pečená v troubě – RECEPT ZDE!

2.

Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat například i skvělou marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do marmelády podle tohoto receptu určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.

Švestkovo–maková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzrálé švestky podušené s octem, drceným česnekem, chilli, zázvorem, hřebíčkem a novým kořením. Po provaření uzavřené do skleniček.

Chilli švestky – RECEPT ZDE!

 

4.

A máme tu recept na vynikající čatní ze švestek, cibule, jablek, hnědého cukru, pomerančového džusu, červeného vinného octa, česneku a koření. Množství vyrobeného čatní podle tohoto receptu je tak na 4 skleničky po 250 ml.

Pečené švestkové čatní – RECEPT ZDE!

 

5.

V našem výčtu skvělých receptů na zpracování švestek rozhodně nesmí chybět recept na švestkové knedlíky. Vyzkoušejte například tento recept na knedlíky připravené z uvařených a nastrouhaných brambor, měkkého tvarohu, hrubé mouky, samozřejmě švestek a také například umletého máku.

Švestkové knedlíky s mákem – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip je na sladkou pomazánku vyrobenou ze švestkového pyré ochuceného čokoládou, rumu a cukru.

Švestkovo-čokoládová pomazánka – RECEPT ZDE!

 

7.

Piškotový koláč z těsta z části obarveného kakaem, z části dochuceného mandlemi, pokladeného švestkami. Koláč nakonec upečený v troubě, ke konci posypaný mandlovými lupínky.

Dvoubarevný švestkový koláč s mandlemi – RECEPT ZDE!

 

8.

Chutná maková bublanina bez vážení, ochucená švestkami. Další z receptů, kde čerstvé švestky mají své místo.

Maková bublanina se švestkami – RECEPT ZDE!

 

9.

A tenhle recept znáte? Teplá sladkokyselá omáčka s chutí a vůní po švestkách, vhodná jako příloha k uzenému, pečenému nebo grilovanému masu.

Švestková omáčka III. – RECEPT ZDE!

 

10.

Máme tu další sladký dezert se švestkami a to na koláč upečený v dortové (koláčové) formě o průměru 28 cm, se švestkovou náplní, ozdobený opraženími ovesnými vločkami a nasekanými ořechy.

Selský švestkový koláč s vločkami – RECEPT ZDE!

 

11.

Klavela je originální pochoutka zhotovená z rozvařených švestek, cukru a aromatických přísad. Jíme ji jen tak, nebo používáme jako polotovar vhodný na lívance, palačinky či do buchet.

Švestková klavela – RECEPT ZDE!

 

12.

Sterilování ovoce, v tomto případě švestky, podle receptu našich babiček a prababiček. Klasický kompot ze švestek z receptáře vydaného již v minulém století.

Švestky ve vlastní šťávě – RECEPT ZDE!

 

13.

Čerstvé švestky můžeme také usušit, například v troubě, nebo také v klasických sušičkách na ovoce. Zde je postup na sušení švestek v troubě.

Sušené švestky – RECEPT ZDE!

 

14.

Další inspirací tu máme na nekynutý koláč z máslového těsta ozdobený makovou náplní a samozřejmě také švestkami.

Nekynutý koláč s mákem a švestkami – RECEPT ZDE!

 

15.

Další varianta na stále více oblíbený a populární pečený čaj. Kombinace ovoce podle tohoto receptu (čaj připravený z broskví, švestek a jablek) je prostě skvělá!

Pečený čaj bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

16.

Kompot ze švestek ochucený cukrem, skořicí a rumem. Další z receptů, který by rozhodně neměl chybět ve vašem receptáři oblíbených receptů.

Švestkový kompot – RECEPT ZDE!

 

17.

Klasika českých domácností minulého století, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.

Staročeský švestkový koláč – RECEPT ZDE!

 

18.

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené – RECEPT ZDE!

 

19.

Výroba džemů není disciplína jen na léto. Naopak, využijte dlouhé podzimní večery a připravte si výborný džem podle receptu od Labety.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou – RECEPT ZDE!

 

20.

A máme tu recept na nápoj ze švestek a dalších surovin. Jde o rozmixované čerstvé švestky a borůvky ve zdravém nápoji s bílým jogurtem a medem. Zdobené lístky máty nebo meduňky.

Smoothie s borůvkami a švestkami – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušené recepty, nejen na zpracování švestek, najdete například zde: Recepty jídel, recepty nápojů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy