REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.


1.

A začneme nějakou klasikou, například švestkovými povidly. V troubě v pekáčku cukrem zasypané a citronem dochucené švestky, nejprve odleželé, pak upečené v troubě, nakonec ještě chvíli povařené do zhoustnutí. Povidla daná do zavařovacích skleniček doplněných o rum.

Povidla pečená v troubě – RECEPT ZDE!

2.

Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat například i skvělou marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do marmelády podle tohoto receptu určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.

Švestkovo–maková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzrálé švestky podušené s octem, drceným česnekem, chilli, zázvorem, hřebíčkem a novým kořením. Po provaření uzavřené do skleniček.

Chilli švestky – RECEPT ZDE!

 

4.

A máme tu recept na vynikající čatní ze švestek, cibule, jablek, hnědého cukru, pomerančového džusu, červeného vinného octa, česneku a koření. Množství vyrobeného čatní podle tohoto receptu je tak na 4 skleničky po 250 ml.

Pečené švestkové čatní – RECEPT ZDE!

 

5.

V našem výčtu skvělých receptů na zpracování švestek rozhodně nesmí chybět recept na švestkové knedlíky. Vyzkoušejte například tento recept na knedlíky připravené z uvařených a nastrouhaných brambor, měkkého tvarohu, hrubé mouky, samozřejmě švestek a také například umletého máku.

Švestkové knedlíky s mákem – RECEPT ZDE!

 

6.

Další náš tip je na sladkou pomazánku vyrobenou ze švestkového pyré ochuceného čokoládou, rumu a cukru.

Švestkovo-čokoládová pomazánka – RECEPT ZDE!

 

7.

Piškotový koláč z těsta z části obarveného kakaem, z části dochuceného mandlemi, pokladeného švestkami. Koláč nakonec upečený v troubě, ke konci posypaný mandlovými lupínky.

Dvoubarevný švestkový koláč s mandlemi – RECEPT ZDE!

 

8.

Chutná maková bublanina bez vážení, ochucená švestkami. Další z receptů, kde čerstvé švestky mají své místo.

Maková bublanina se švestkami – RECEPT ZDE!

 

9.

A tenhle recept znáte? Teplá sladkokyselá omáčka s chutí a vůní po švestkách, vhodná jako příloha k uzenému, pečenému nebo grilovanému masu.

Švestková omáčka III. – RECEPT ZDE!

 

10.

Máme tu další sladký dezert se švestkami a to na koláč upečený v dortové (koláčové) formě o průměru 28 cm, se švestkovou náplní, ozdobený opraženími ovesnými vločkami a nasekanými ořechy.

Selský švestkový koláč s vločkami – RECEPT ZDE!

 

11.

Klavela je originální pochoutka zhotovená z rozvařených švestek, cukru a aromatických přísad. Jíme ji jen tak, nebo používáme jako polotovar vhodný na lívance, palačinky či do buchet.

Švestková klavela – RECEPT ZDE!

 

12.

Sterilování ovoce, v tomto případě švestky, podle receptu našich babiček a prababiček. Klasický kompot ze švestek z receptáře vydaného již v minulém století.

Švestky ve vlastní šťávě – RECEPT ZDE!

 

13.

Čerstvé švestky můžeme také usušit, například v troubě, nebo také v klasických sušičkách na ovoce. Zde je postup na sušení švestek v troubě.

Sušené švestky – RECEPT ZDE!

 

14.

Další inspirací tu máme na nekynutý koláč z máslového těsta ozdobený makovou náplní a samozřejmě také švestkami.

Nekynutý koláč s mákem a švestkami – RECEPT ZDE!

 

15.

Další varianta na stále více oblíbený a populární pečený čaj. Kombinace ovoce podle tohoto receptu (čaj připravený z broskví, švestek a jablek) je prostě skvělá!

Pečený čaj bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

16.

Kompot ze švestek ochucený cukrem, skořicí a rumem. Další z receptů, který by rozhodně neměl chybět ve vašem receptáři oblíbených receptů.

Švestkový kompot – RECEPT ZDE!

 

17.

Klasika českých domácností minulého století, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.

Staročeský švestkový koláč – RECEPT ZDE!

 

18.

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené – RECEPT ZDE!

 

19.

Výroba džemů není disciplína jen na léto. Naopak, využijte dlouhé podzimní večery a připravte si výborný džem podle receptu od Labety.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou – RECEPT ZDE!

 

20.

A máme tu recept na nápoj ze švestek a dalších surovin. Jde o rozmixované čerstvé švestky a borůvky ve zdravém nápoji s bílým jogurtem a medem. Zdobené lístky máty nebo meduňky.

Smoothie s borůvkami a švestkami – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušené recepty, nejen na zpracování švestek, najdete například zde: Recepty jídel, recepty nápojů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy