Piškotový koláč z těsta z části obarveného kakaem, z části dochuceného mandlemi, pokladeného švestkami. Koláč nakonec upečený v troubě, ke konci posypaný mandlovými lupínky.
Ingredience:
2 hrnky | polohrubé mouky |
1,5 hrnku | mléka |
necelý 1 hrnek | moučkového cukru |
1/2 sáčku | kypřícího prášku |
1 hrst | mandlových lupínků |
2 lžíce | kakaa |
500 g | švestek |
1 ks | Hery |
1 ks | vejce |
papír na pečení |
Postup:
1. Celou Heru smícháme s cukrem, uhněteme a přidáme jedno vejce, šlehačem vyšlehneme
2. Přidáme mléko, mouku a půl prášku do pečiva, těsto pak rozdělíme na dvě půlky, jednu obarvíme kakaem a do druhé přidáme hrst mandlových lupínků
3. Na pekáč dáme pečící papír, nalijeme tmavou část těsta, pak světlou a nato řeznou stranou nahoru půlky švestek, které obalíme v cukru
4. Pečeme asi 30 minut na 200 °C, těsně před dopečením posypeme mandlovými lupínky a na minutku koláč ještě zapečeme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Tereza Buranská