Čerstvé švestky můžeme usušit například v troubě, nebo také v klasických sušičkách na ovoce. Zde je postup na sušení švestek v troubě.
Ingredience:
1 kg a více | čerstvých švestek |
papír na pečení + vhodný plech do trouby | |
vhodná trouba, nejlépe horkovzdušná |
Postup:
- Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme švestky tak, aby se nedotýkaly
- Nejprve sušíme 5 hodin při teplotě asi 50 °C, sušení na dalších pět hodin přerušíme, švestky necháme v troubě prochladnout, pokračujeme, teplotu v troubě zvýšíme tak na 70 °C a pokračujeme v sušení dalších 12 hodin, opět troubu vypneme a necháme švestky prochladnout dalších 5 hodin
- Nakonec švestky dosušíme při 65 °C, bude stačit 3 hodiny, tak 30 minut před koncem sušení švestky ještě opatrně postříkáme studenou vodou, švestky pak budou pěkně zbarvené a lesklé.
Pro sušení švestek je nejlepší použít horkovzdušnou troubu s odsáváním páry. U klasické trouby, která odsávání páry nemá, necháváme při sušení pootevřená dvířka, aby mohl horký, vlhký vzduch odcházet ven.