Děti milují palačinky, dospělí milují palačinky, tak co takhle vyzkoušet palačinkový dort? Základem dortu jsou samo sebou palačinky, které doplňuje Jahodový džem Vališ vyrobený z jahod v BIO kvalitě, které rostou v sadech sv. Prokopa v Týně nad Vltavou, a zakapaný je mléčným karamelem Danka, který je vyrobený z kravského mléka a řepkového cukru bez jakýchkoliv konzervantů a přídatných látek. Obě potraviny jsou nositeli ocenění Regionální potravina.
Ingredience:
4 hrnky | hladké mouky |
2 hrnky | mléka |
1 sklenička | Jahodového džemu Vališ |
4 ks | vejce |
5 lžic | Mléčného karamelu Danka |
2–3 lžíce | moučkového cukru (dle chuti) |
4 lžíce | cukru krupice |
2 lžičky | prášku do pečiva |
2 lžičky | jedlé sody |
250 g | plnotučného tvarohu |
100 g | přepuštěného másla |
200 g | jahod |
125 ml | smetany ke šlehání |
Postup:
- Rozšleháme vejce, cukr a hrnek mléka. Do směsi přisypeme mouku a promícháme. Postupně přidáváme zbytek mléka, ovšem těsto by nemělo být příliš tekuté.
- Přidáme jedlou sodu a prášek do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta.
- Na přepuštěném másle smažíme palačinky z obou stran dozlatova.
- Vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem a vmícháme do tvarohu.
- Dort na sebe vrstvíme tak, že vychladlé palačinky potíráme střídavě tvarohovou směsí, mléčným karamelem a jahodovým džemem.
- Poslední palačinku potřeme tvarohovou směsí a zdobíme čerstvými jahodami. Necháme hodinu vychladnout v lednici.
Jahodový džem můžete nahradit třeba borůvkovým džemem a dort následně dozdobit čerstvými borůvkami z vlastního sběru. Nabídku kvalitních džemů od různých výrobců najdete na www.regionalnipotravina.cz. U těchto džemů máte záruku špičkové kvality a původu surovin.
Jahodový džem – Recept na Jahodový džem těží ze své jednoduchosti. Základem jsou jahody v bio kvalitě ze sadů sv. Prokopa v Týně nad Vltavou, které jsou doplněné o kapku citronové šťávy a trochu cukru tak, aby u sladkých a na keříčku dozrálých jahod zvýraznily jejich okouzlující chuť.
Mléčný karamel – Mléčný karamel je vyroben z kravského mléka a řepného cukru. Produkt neobsahuje žádné konzervanty ani jiné přídavné látky. Vyznačuje se medovou konzistencí a hnědou barvou. Díky použití vybraného mléka z prověřené farmy je jeho chuť lahodně smetanová. Výrobek je bezlepkový. Při domácím použití si ho můžete vychutnat např. s palačinkami, ovesnou kaší, sýry, či jako oslazení do kávy. Zároveň se hodí i k masu.
Poznámka:Recept k článku: Léto plné chutí: Recepty s oceněnými výrobky
zdroj: regionalnipotravina.cz