REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavská vepřová plec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky dušeného vepřového plecka servírované přelité smetanovou omáčkou s vložkou zeleniny. Jako přílohu volíme nejlépe domácí kynuté houskové knedlíky nebo těstoviny.


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
500-600 gvepřové plece bez kosti
85 gcibule
75 gtuku
40 ghladké mouky
25 grajčatového protlaku
23 gsterilované okurky
20 gsterilovaného hrášku
15 gceleru
15 gmrkve
15 gsoli
1 kscitronu
0,3 lvody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %
Ostatní:
mírně osolená voda na povaření zeleniny

Postup:
  1. Plecko opláchneme, osolíme, pak smotáme jako závin, zajistíme potravinářským motouzem
  2. V hrnci na rozpuštěném tuku orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli pěkně dozlatova
  3. Na cibulovém základě opečeme maso, ze všech stran, přidáme rajčatový protlak, maso podlijeme mírně vodou, pozvolna dusíme zaklopené, během dušené maso několikrát otočíme, podléváme teplou vodou
  4. Měkké maso vytáhneme z hrnce, šťávu vydusíme na tuk, poprášíme hladkou moukou, osmahneme, pak zalijeme vodou, dochutíme citronovou šťávou, rozmícháme a chvíli provaříme, během vaření přilijeme mléko, dosolíme
  5. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, opět chvíli povaříme
  6. Omáčku přecedíme přes husté sítko a přimícháme do ni na nudličky pokrájenou okurku, hrášek a pokrájenou zeleninu uvařenou zvlášť v mírně osolené vodě, vše ještě chvíli povaříme
  7. Maso zbavíme provázku, nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme hojně přelité omáčkou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Dej si to prostě, jak chceš. Jim Beam přináší jednoduše dokonalé highball drinky

Hledáte inspiraci, jak se osvěžit v nadcházejících letních dnech? Zkuste letos své barmanské umění obohatit svěžími nápady na drinky z dílny Jim Beam. Recepty na nové highball koktejly jsou totiž jako stvořené pro slunné dny a relaxaci s přáteli. Zkombinujte kreativitu a kvalitní ingredience a užijte si lahodné pití, které vám zpříjemní nejeden letní večer.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Vitana boduje v Testuj.to s kouřovou grilovací novinkou

Novou grilovací řadu Smoky Taste uvedla společnost Vitana na trh teprve před pár týdny a vybrané produkty z ní již prošly přísným testem spotřebitelů na portálu Testuj.to. Jak steaková omáčka BBQ Grilled Ribs, tak grilovací koření Beef získaly razítko kvality Testuj.to.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy