REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavská vepřová plec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky dušeného vepřového plecka servírované přelité smetanovou omáčkou s vložkou zeleniny. Jako přílohu volíme nejlépe domácí kynuté houskové knedlíky nebo těstoviny.


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
500-600 gvepřové plece bez kosti
85 gcibule
75 gtuku
40 ghladké mouky
25 grajčatového protlaku
23 gsterilované okurky
20 gsterilovaného hrášku
15 gceleru
15 gmrkve
15 gsoli
1 kscitronu
0,3 lvody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %
Ostatní:
mírně osolená voda na povaření zeleniny

Postup:
  1. Plecko opláchneme, osolíme, pak smotáme jako závin, zajistíme potravinářským motouzem
  2. V hrnci na rozpuštěném tuku orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli pěkně dozlatova
  3. Na cibulovém základě opečeme maso, ze všech stran, přidáme rajčatový protlak, maso podlijeme mírně vodou, pozvolna dusíme zaklopené, během dušené maso několikrát otočíme, podléváme teplou vodou
  4. Měkké maso vytáhneme z hrnce, šťávu vydusíme na tuk, poprášíme hladkou moukou, osmahneme, pak zalijeme vodou, dochutíme citronovou šťávou, rozmícháme a chvíli provaříme, během vaření přilijeme mléko, dosolíme
  5. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, opět chvíli povaříme
  6. Omáčku přecedíme přes husté sítko a přimícháme do ni na nudličky pokrájenou okurku, hrášek a pokrájenou zeleninu uvařenou zvlášť v mírně osolené vodě, vše ještě chvíli povaříme
  7. Maso zbavíme provázku, nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme hojně přelité omáčkou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy