Plátky dušeného vepřového plecka servírované přelité smetanovou omáčkou s vložkou zeleniny. Jako přílohu volíme nejlépe domácí kynuté houskové knedlíky nebo těstoviny.
Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí: | |
500-600 g | vepřové plece bez kosti |
85 g | cibule |
75 g | tuku |
40 g | hladké mouky |
25 g | rajčatového protlaku |
23 g | sterilované okurky |
20 g | sterilovaného hrášku |
15 g | celeru |
15 g | mrkve |
15 g | soli |
1 ks | citronu |
0,3 l | vody |
250 ml | mléka |
50 ml | smetany 12 % |
Ostatní: | |
mírně osolená voda na povaření zeleniny |
Postup:
- Plecko opláchneme, osolíme, pak smotáme jako závin, zajistíme potravinářským motouzem
- V hrnci na rozpuštěném tuku orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli pěkně dozlatova
- Na cibulovém základě opečeme maso, ze všech stran, přidáme rajčatový protlak, maso podlijeme mírně vodou, pozvolna dusíme zaklopené, během dušené maso několikrát otočíme, podléváme teplou vodou
- Měkké maso vytáhneme z hrnce, šťávu vydusíme na tuk, poprášíme hladkou moukou, osmahneme, pak zalijeme vodou, dochutíme citronovou šťávou, rozmícháme a chvíli provaříme, během vaření přilijeme mléko, dosolíme
- Nakonec omáčku zjemníme smetanou, opět chvíli povaříme
- Omáčku přecedíme přes husté sítko a přimícháme do ni na nudličky pokrájenou okurku, hrášek a pokrájenou zeleninu uvařenou zvlášť v mírně osolené vodě, vše ještě chvíli povaříme
- Maso zbavíme provázku, nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme hojně přelité omáčkou.
Foto: Naďa Indruchová