Usušit švestky v troubě je poněkud zdlouhavé, ale výsledek rozhodně stojí za to! Takto usušené švestky skladujeme nejlépe ve skleněných dózách s víčky. Švestkové křížaly jsou stejně dobré, jako ty jablečné.
Ingredience:
1-1,5 kg | švestek |
plech do trouby | |
vhodné sklenice s víčky na uskladnění | |
voda na opláchnutí a postříkání švestek | |
vhodná trouba, nejlépe s ventilátorem, ale stačí i klasická |
Postup:
- Švestky zbavíme stopek, propláchneme a necháme důkladně oschnout, pak je opatrně pootevřeme a pecky vytáhneme, snažíme se, aby zůstaly půlky švestek co nejvíce u sebe
- Vypeckované švestky rozložíme na plech, troubu nastavíme na 50 °C a začneme se sušením, troubu s ventilátorem zapneme na program ventilování, u trouby bez ventilátoru musíme nechat troubu mírně pootevřenou, dvířka můžeme zajisti například korkem z vína. Je potřeba, aby měla vlhkost ze švestek kam utéci.
- Po 4 hodinách sušení plech se švestkami vytáhneme, necháme je prochladnout, pak plech opět vložíme do trouby, tentokrát vyhřáté na 65 °C, necháme v troubě dalších 3,5 hodiny, pak švestky na plechu mírně pokropíme vodou, aby byly pěkně lesklé, sušíme ještě dalších 30 minut
- Skladujeme nejlépe ve skleněných dózách s víčky, které dobře těsní, ovšem lze je i zamrazit.
Recept k článku: Tipy na využití švestek a jablek v kuchyni, inspirujte se!