REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na využití švestek a jablek v kuchyni, inspirujte se!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.


Abyste měli jistotu, že budou vaše výrobky opravdu kvalitní, sáhněte po bio ovoci. Pro plody se můžete vypravit přímo na některou z lokálních farem. Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty ochutnat. V obchodech ovoce původem z ekologického zemědělství poznáte podle log biolistu a biozebry. U potravin bez obalu je prodejce na vyžádání předložit certifikát. V tuzemsku tento dokument vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

 

 

Bio jablka a švestky vyrůstají v zelených sadech plných nejrůznějších živočichů a kvetoucích rostlin. Farmáři nevyužívají chemických postřiků ani umělých hnojiv, namísto toho si vystačí s hnojem či kompostem. Výskyt škůdců zmírní jejich přirození predátoři. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Plody z takto opečovávaného sadu budou jistě chutnat vám i přírodě.

 

Usušte si mlsání na zimu

Domácí křížaly vám v chladných měsících spolehlivě pomohou zahnat chuť na sladké, pokrájené je můžete přidat také do různých dezertů nebo jako jednu z ingrediencí do granoly. Pokud máte sušičku, celý proces si tím značně usnadníte. Co se týče švestek, omyté a vypeckované poloviny položte na rošt slupkou dolu. Teplotu nastavte zhruba na šedesát stupňů. Nechte je v sušit nejprve asi sedm hodin, ale délka se může lišit podle typu sušičky a také šťavnatosti plodů. Pokud bude třeba, nechte švestky v sušičce, ale pravidelně je kontrolujte. To stejné platí u tenkých půlměsíčků jablek. Teplotu ale snižte přibližně na padesát stupňů. Na rozdíl od švestek budou hotové asi za půl hodiny.

Při sušení v troubě vypeckované švestky nechte v troubě vyhřáté na padesát stupňů čtyři hodiny, pokud máte možnost využijte funkci horkého vzduchu. Poté plech vyjměte a nechte je vychladnout. Jakmile budou studené, vraťte je na tři hodiny do trouby a teplotu zvyšte na pětašedesát stupňů. U jablek můžete i při použití trouby postupovat stejně jako u sušičky, pouze začínejte na nižší teplotě, kterou postupně přidávejte až do šedesáti stupňů.

 

Lahodná švestková povidla

Jen tak na ulizování, do koláčů či kynutých knedlíků. Poctivá domácí povidla se zkrátka neztratí. Jak na ně? Na tři kila ovoce si připravte přibližně kilo cukru krystal. Jestliže máte kyselejší plody, nebojte se přisladit i více. Vypeckované ovoce ve velkém hrnci rozvařte na kaši, směs by měla celou dobu probublávat. Po hodině vaření snižte teplotu a společně s cukrem vařte další dvě hodiny. V této fázi je důležité pravidelně míchat, švestky mají tendenci se připalovat. Dávejte pozor také na prskající povidla, která vás mohou nepříjemně popálit. Když má směs správnou konzistenci, neteče, ale dá se roztírat, ještě horkou ji nalijte do skleniček, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru. Takto se povidla sama zakonzervují a není třeba je zavařovat. A pokud by se Vám nechtělo se s povidly vařit, můžete si je koupit přímo od ekologických zemědělců, kteří často mají také e-shop. Například povidla od Davida Ryšavého získala v roce 2019 ocenění Česká biopotravina roku v kategorii bio výrobků pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

 

Recepty k článku z naší databáze:

 

 

Poznámka redakce:

Co je BIO? BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy