REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na využití švestek a jablek v kuchyni, inspirujte se!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.


Abyste měli jistotu, že budou vaše výrobky opravdu kvalitní, sáhněte po bio ovoci. Pro plody se můžete vypravit přímo na některou z lokálních farem. Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty ochutnat. V obchodech ovoce původem z ekologického zemědělství poznáte podle log biolistu a biozebry. U potravin bez obalu je prodejce na vyžádání předložit certifikát. V tuzemsku tento dokument vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

 

 

Bio jablka a švestky vyrůstají v zelených sadech plných nejrůznějších živočichů a kvetoucích rostlin. Farmáři nevyužívají chemických postřiků ani umělých hnojiv, namísto toho si vystačí s hnojem či kompostem. Výskyt škůdců zmírní jejich přirození predátoři. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Plody z takto opečovávaného sadu budou jistě chutnat vám i přírodě.

 

Usušte si mlsání na zimu

Domácí křížaly vám v chladných měsících spolehlivě pomohou zahnat chuť na sladké, pokrájené je můžete přidat také do různých dezertů nebo jako jednu z ingrediencí do granoly. Pokud máte sušičku, celý proces si tím značně usnadníte. Co se týče švestek, omyté a vypeckované poloviny položte na rošt slupkou dolu. Teplotu nastavte zhruba na šedesát stupňů. Nechte je v sušit nejprve asi sedm hodin, ale délka se může lišit podle typu sušičky a také šťavnatosti plodů. Pokud bude třeba, nechte švestky v sušičce, ale pravidelně je kontrolujte. To stejné platí u tenkých půlměsíčků jablek. Teplotu ale snižte přibližně na padesát stupňů. Na rozdíl od švestek budou hotové asi za půl hodiny.

Při sušení v troubě vypeckované švestky nechte v troubě vyhřáté na padesát stupňů čtyři hodiny, pokud máte možnost využijte funkci horkého vzduchu. Poté plech vyjměte a nechte je vychladnout. Jakmile budou studené, vraťte je na tři hodiny do trouby a teplotu zvyšte na pětašedesát stupňů. U jablek můžete i při použití trouby postupovat stejně jako u sušičky, pouze začínejte na nižší teplotě, kterou postupně přidávejte až do šedesáti stupňů.

 

Lahodná švestková povidla

Jen tak na ulizování, do koláčů či kynutých knedlíků. Poctivá domácí povidla se zkrátka neztratí. Jak na ně? Na tři kila ovoce si připravte přibližně kilo cukru krystal. Jestliže máte kyselejší plody, nebojte se přisladit i více. Vypeckované ovoce ve velkém hrnci rozvařte na kaši, směs by měla celou dobu probublávat. Po hodině vaření snižte teplotu a společně s cukrem vařte další dvě hodiny. V této fázi je důležité pravidelně míchat, švestky mají tendenci se připalovat. Dávejte pozor také na prskající povidla, která vás mohou nepříjemně popálit. Když má směs správnou konzistenci, neteče, ale dá se roztírat, ještě horkou ji nalijte do skleniček, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru. Takto se povidla sama zakonzervují a není třeba je zavařovat. A pokud by se Vám nechtělo se s povidly vařit, můžete si je koupit přímo od ekologických zemědělců, kteří často mají také e-shop. Například povidla od Davida Ryšavého získala v roce 2019 ocenění Česká biopotravina roku v kategorii bio výrobků pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

 

Recepty k článku z naší databáze:

 

 

Poznámka redakce:

Co je BIO? BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy