REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy, jak omezit plýtvání jídlem: Nákupy plánujte dopředu a při vaření využijte zbytky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý rok se ve světě vyhodí obrovské množství potravin. V Evropské unii je to podle výzkumné zprávy Evropského parlamentu přibližně 88 milionů tun, což představuje zhruba 20 % veškeré produkce. Plýtvání jídlem je problém, který škodí nejen životnímu prostředí, ale také ekonomice. Řada domácností stále nakupuje více jídla, než skutečně spotřebuje. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je špatné plánování nákupů a nedostatečné povědomí o správném skladování potravin a jejich trvanlivosti.


Podle průzkumu provedeného Eurobarometrem si pouze 28 % Evropanů plánuje dopředu, co bude vařit. V obchodě pak pod vlivem momentálního hnutí mysli do košíku vloží i potraviny, které nespotřebují a nakonec vyhodí. Když si naplánujete jídla před nákupem, vyberete si pouze potraviny, které opravdu spotřebujete, a ušetříte si čas při bloumání mezi regály.  

 

„Při nákupu čerstvých potravin je důležité dbát na několik faktorů. Zkontrolujte datum spotřeby a trvanlivost jednotlivých produktů a snažte se vybrat ty, které vám doma vydrží déle. Zkontrolujte si ještě v obchodě, zda obaly potravin nejsou poškozené. Při výběru masa či ryb dejte pozor na to, aby bylo uchováváno při správné teplotě, například u drůbeže by to měly být maximálně 4 stupně Celsia a u ryb jen 2 stupně Celsia,“ vysvětluje Michaela Dražanová, ředitelka Fresh Logistics ve společnosti Raben v Česku a na Slovensku.

V obchodech věnujte pozornost sezónním produktům a raději si dělejte menší nákupy podle toho, co opravdu potřebujete. Plánování vám mohou usnadnit mobilní aplikace, do nichž si lze průběžně zapisovat, co vám doma chybí a co budete k vaření potřebovat.

 

Jen dva z pěti Evropanů spotřebují zbytky jídel

Pokud vám při vaření přeci jen nějaké zbytky zůstanou, snažte se je využít pro přípravu dalších pokrmů. Místo toho, abyste zbylé potraviny nebo uvařená jídla jednoduše vyhodili, zkuste být kreativní a vytvořte nové chutné kombinace. Zbývající maso můžete například použít jako náplň do tortilly nebo přidat na pizzu či slaný koláč. Zbytky zeleniny mohou posloužit jako základ pro polévku nebo omáčku na těstoviny. Možností je spousta a tímto způsobem nejen ušetříte peníze, ale také můžete obohatit svůj jídelníček o nové pokrmy. Zní to jako samozřejmost, ale v průzkumu Eurobarometr uvedlo jen 42 % oslovených Evropanů, že používají k vaření zbytky z předchozích jídel.

 

Jen chlad nestačí, potraviny mají různé potřeby

Samostatnou kapitolou je pak správné skladování, protože to hraje klíčovou roli v prodloužení trvanlivosti potravin. Je dobré mít doma zásobu nádob s těsnicími víčky. V lednici je dobré umisťovat „blíže ke dveřím“ ty potraviny, které by se měly spotřebovat jako první, protože zastrčené v zadních řadách mohou zůstat zapomenuty.

„Různé potraviny vyžadují různé podmínky skladování. Například vejce není nutné uchovávat v lednici, stačí chladnější prostor, jako bývá ve spíži. Vadí jim spíše časté změny teplot. Maso naopak do lednice patří, nejlépe do spodních poliček a v neprodyšně uzavřeném obalu, aby se zabránilo přenosu bakterií na další potraviny. Tvrdé sýry je vhodné uchovávat ve voskovaném papíře nebo uzavíratelné krabičce, protože při ponechání ve fólii z obchodu se rychleji kazí,“ popisuje Michaela Dražanová tipy, jak trvanlivost čerstvých potravin prodloužit.

Upozornila také na to, že jako zákazníci bychom měli při nákupu mít jistotu, že čerstvé potraviny byly v požadovaném teplotním rozmezí po celou dobu přepravy od výrobce do obchodu, protože jen tak je možné zachovat jejich kvalitu a zdravotní nezávadnost.

Skvělým pomocníkem při snižování plýtvání jídlem je také mrazák. Mnoho potravin lze bez problémů zmrazit a použít později, ať už v čerstvém stavu, nebo po uvaření. Můžeme si připravit větší porce jídla, přebytky uložit do mrazáku a později je ohřát, což nám ušetří spoustu času i výdaje za energie.

 

Jídlo za tisíce korun ročně končí v koši

Ekonomické výhody omezení plýtvání potravinami jsou nezanedbatelné. Spolek Zachraň jídlo ve spolupráci s českými univerzitami vypočítal, že v Česku v roce 2023 skončí v koši, kompostu a odpadních trubkách potraviny v hodnotě 3 519 Kč na obyvatele. V přepočtu na čtyřčlennou rodinu je to přes 14 tisíc korun. „Kromě finančního rozměru upozorňujeme i na vliv plýtvání na změnu klimatu. OSN odhaduje, že plýtvání potravinami vytváří 8 až 10 procent celosvětových emisí skleníkových plynů,“ dodává Anna Strejcová, spoluzakladatelka spolku.

 

Poznámka redakce:

Skupina Raben Group je nizozemská logistická firma, která nabízí komplexní logistické služby: smluvní logistiku, silniční přepravu (vnitrostátní, mezinárodní a distribuci na Východ), logistiku čerstvých potravin, celovozovou a kombinovanou přepravu, námořní a leteckou přepravu.

Více než 90 let zkušeností a uznání na trhu umožňuje skupině Raben Group budovat a udržovat dlouhodobé vztahy se zákazníky. Společnost nabízí malým, středním i velkým firmám logistiku „s lidskou tváří“. Součástí tohoto druhu spolupráce je také partnerství a důvěra. Při své obchodní činnosti společnost Raben respektuje pravidla férového přístupu, protože věří, že vztahy založené na vzájemné otevřenosti jsou základem lepších zítřků.

Skupina má 165 vlastních poboček v 15 evropských zemích (v Rakousku, Bulharsku, České republice, Estonsku, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, Lotyšsku, Litvě, Nizozemsku, Polsku, Rumunsku, na Slovensku a Ukrajině), spravuje přibližně 1 600 000 m2 skladovací kapacity a každý den vysílá na silnice 13 500 kamionů. Všechno to ale začalo malým rodinným podnikem v Nizozemsku. I dnes jsou pro společnost důležité hodnoty charakteristické pro rodinné podniky, což má pozitivní dopad na zapojení zaměstnanců a vztahy se zákazníky.

Raben – to jsou lidé s nasazením („People with Drive“). Je to tým, který miluje výzvy a hraje vždy s jediným cílem na mysli. Každý z více než 11 000 zaměstnanců má vlastní motivaci, která posouvá vpřed celý tým. Lišíme se způsobem podnikání, energií a neustálým hledáním dalších možností.

Naše skupina chce být motorem, díky němuž bude svět v pohybu, ale stane se také lepším a zelenějším. Proto vytrvale realizuje svou strategii pro udržitelný rozvoj založenou na třech pilířích: zodpovědné organizaci, ochraně životního prostředí a sociálním vlivu.

Podrobnější informace jsou k dispozici na stránce www.raben-group.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.