REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.


Ingredience:
400 gšvestek
250 gsýra s modrou plísní, např. Caesar Bleu
100 gsměsi listových salátů (zde roketa a little red)
1 hrstnasekaných jader z vlašských ořechů
Na sirup:
150 mlsuchého červeného vína
4 lžícetmavého balzamika (ocet)
100 gtřtinového cukru
2 kshvězdičky badyánu
1 ks3 cm skořice
1 ks5 cm zázvoru
trochu čerstvě drceného pepře

Postup:

1. V rendlíku svaříme ocet, víno a třtinový cukr, přidáme všechno koření a ze zázvoru, který jsme si na jemno nastrouhali, vymačkáme v ruce jen šťávu, a tu samozřejmě přidáme taky do rendlíku, vaříme na prudkém plameni 5-10 minut tak, abychom získali konzistenci sirupu, či řidšího medu
2. Omyté, zralé, ale pevné švestky, vložíme do voňavého rozvaru, zeslabíme plamen a táhneme cca 8 minut, lžičkou švestičky pěkně a s láskou obracíme a opatrně olizujeme lžičku … Pozor.. pálí! Holky švestkový časem odhodí stud a tím pádem částečně i slupku
3. Omytý a odkapaný salát rozložíme na talíře, vložíme švestky, pohážeme kostkami sýra (alea iacta est …) a ořechy nahrubo nadrcenými, zakápneme švestkovým sirupem a už jen bužírujeme.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy