REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.


Ingredience:
400 gšvestek
250 gsýra s modrou plísní, např. Caesar Bleu
100 gsměsi listových salátů (zde roketa a little red)
1 hrstnasekaných jader z vlašských ořechů
Na sirup:
150 mlsuchého červeného vína
4 lžícetmavého balzamika (ocet)
100 gtřtinového cukru
2 kshvězdičky badyánu
1 ks3 cm skořice
1 ks5 cm zázvoru
trochu čerstvě drceného pepře

Postup:

1. V rendlíku svaříme ocet, víno a třtinový cukr, přidáme všechno koření a ze zázvoru, který jsme si na jemno nastrouhali, vymačkáme v ruce jen šťávu, a tu samozřejmě přidáme taky do rendlíku, vaříme na prudkém plameni 5-10 minut tak, abychom získali konzistenci sirupu, či řidšího medu
2. Omyté, zralé, ale pevné švestky, vložíme do voňavého rozvaru, zeslabíme plamen a táhneme cca 8 minut, lžičkou švestičky pěkně a s láskou obracíme a opatrně olizujeme lžičku … Pozor.. pálí! Holky švestkový časem odhodí stud a tím pádem částečně i slupku
3. Omytý a odkapaný salát rozložíme na talíře, vložíme švestky, pohážeme kostkami sýra (alea iacta est …) a ořechy nahrubo nadrcenými, zakápneme švestkovým sirupem a už jen bužírujeme.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy