REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestky kořeněné, pro mlsaly jak stvořené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto dobrotu můžeme konzumovat za tepla i za studena. Jedná se o švestky povařené v cukrovém kořeněném rozvaru, servírované spolu s listovým salátem, modrým sýrem a ořechy.


Ingredience:
400 gšvestek
250 gsýra s modrou plísní, např. Caesar Bleu
100 gsměsi listových salátů (zde roketa a little red)
1 hrstnasekaných jader z vlašských ořechů
Na sirup:
150 mlsuchého červeného vína
4 lžícetmavého balzamika (ocet)
100 gtřtinového cukru
2 kshvězdičky badyánu
1 ks3 cm skořice
1 ks5 cm zázvoru
trochu čerstvě drceného pepře

Postup:

1. V rendlíku svaříme ocet, víno a třtinový cukr, přidáme všechno koření a ze zázvoru, který jsme si na jemno nastrouhali, vymačkáme v ruce jen šťávu, a tu samozřejmě přidáme taky do rendlíku, vaříme na prudkém plameni 5-10 minut tak, abychom získali konzistenci sirupu, či řidšího medu
2. Omyté, zralé, ale pevné švestky, vložíme do voňavého rozvaru, zeslabíme plamen a táhneme cca 8 minut, lžičkou švestičky pěkně a s láskou obracíme a opatrně olizujeme lžičku … Pozor.. pálí! Holky švestkový časem odhodí stud a tím pádem částečně i slupku
3. Omytý a odkapaný salát rozložíme na talíře, vložíme švestky, pohážeme kostkami sýra (alea iacta est …) a ořechy nahrubo nadrcenými, zakápneme švestkovým sirupem a už jen bužírujeme.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy