REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský švestkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika českých domácností minulého století, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
100 grostlinného tuku
70 gcukru
20 gdroždí
2 ksžloutky
200 mlmléka
špetka soli
mouka na vysypání
tuk na vymazání formy
Na ozdobení:
500-600 gšvestek
drobenka nebo mák a cukr

Postup:

1. Polohrubou mouku prosijeme do mísy, vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, kvásek necháme vzejít
2. K vzejitému kvásku přidáme dalších 100 ml mléka, žloutky, rozpuštěný tuk a špetku soli, vypracujeme středně tuhé těsto, necháme ho vykynout
3. Plech nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, rozprostřeme těsto a necháme ještě chvíli kynout
4. Povrch koláče poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou nebo mákem a cukrem
5. V troubě vyhřáté na 180-190 °C koláč upečeme.

Poznámka:

Recept na drobenku najdete zde: Drobenka na koláče a jiné moučníky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy