Klasika českých domácností minulého století, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.
Ingredience:
400 g | polohrubé mouky |
100 g | rostlinného tuku |
70 g | cukru |
20 g | droždí |
2 ks | žloutky |
200 ml | mléka |
špetka soli | |
mouka na vysypání | |
tuk na vymazání formy | |
Na ozdobení: | |
500-600 g | švestek |
drobenka nebo mák a cukr |
Postup:
1. Polohrubou mouku prosijeme do mísy, vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, kvásek necháme vzejít
2. K vzejitému kvásku přidáme dalších 100 ml mléka, žloutky, rozpuštěný tuk a špetku soli, vypracujeme středně tuhé těsto, necháme ho vykynout
3. Plech nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, rozprostřeme těsto a necháme ještě chvíli kynout
4. Povrch koláče poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou nebo mákem a cukrem
5. V troubě vyhřáté na 180-190 °C koláč upečeme.
Recept na drobenku najdete zde: Drobenka na koláče a jiné moučníky.