Kompot ze švestek ochucený cukrem, skořicí a rumem.
Ingredience:
600 g | zralých, ale tvrdých švestek |
80 g | cukru krystal |
2,5 dl | vody |
2 lžíce | rumu |
2 ks | hřebíčky |
1 ks | kousek celé skořice |
šťáva a kůra z 1 ks citrónu |
Postup:
1. Cukr s vodou uvedeme do varu, přidáme hřebíček, citrónovou kůru, kousek celé skořice a chvíli vše povaříme
2. Švestky omyjeme, necháme důkladně okapat, pak je rozpůlíme, vypeckujeme a vhodíme do vařícího roztoku, chvíli povaříme, odstavíme a přikryté necháme vychladnout
3. Do vychladlého kompotu přikapeme citrónovou šťávu a přilijeme rum
4. Připravené švestky i nálevem přendáme do zavařovacích sklenic, ty důkladně uzavřeme a sterilujeme při teplotě 80 °C cca 15-20 minut.
Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace.