REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat – výběr TOP receptů!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

TOP výběr vyzkoušených receptů na zpracování čerstvých rajčat z naší kuchařky ReceptyOnLine.cz. Osvědčené recepty na skvělé pochutiny z rajčat, které možná znáte, ale jiné určitě neznáte! Inspirujte se našimi recepty na zralá, ale i nezralá rajčata, jistě vás nějaký náš recept zaujme. A pokud ho zařadíte mezi oblíbené recepty do své kuchařky, budeme jen rádi. Stačí kliknout a otevře se vám naše malá rajčatová kuchařka. :)


1.

A máme tu první recept. V domácích podmínkách připravené pesto z čerstvých rajčat a dalších surovin, omáčka skvělá pro další úpravu. Rajčatové pesto můžeme například ohřát a použít jako omáčku na těstoviny, podáváme jako přílohu ke grilovaným masům, rybě, či například využíváme jako součást slaných koláčů. Hodí se i na zapékání různých pokrmů, pod maso a pod.

Rajčatové pesto – RECEPT ZDE!

 

2.

Rozvařená rajčata s cibulí, jablky, zázvorem a dalšími ingrediencemi, to je skvělé čatní, které se hodí ke grilovaným pokrmům, ale také například na opečené bagety či toustový chléb, či na přípravu různých omáček.

Rajčatové čatní II. – RECEPT ZDE!

 

3.

A co tento recept, znáte? Rustikální varianta klasické rajčatové polévky servírované s vložkou fazolí a tarhoní, ozdobená lístky tymiánu a pršutovými chipsy.

Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat s tarhoňou a fazolemi – RECEPT ZDE!

 

4.

Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.

Osvěžující rajčatový salát s mátou – RECEPT ZDE!

 

5.

V podstatě dva recepty na zeleninový tataráček připravený v jedné variantě z čerstvých rajčat, avokáda, ančoviček …. druhá varianta je kromě čerstvých rajčat také z rajčat sušených, nakládaných v oleji s česnekem a bylinkami, kaparů a dalších dobrot.

Rajčatový tartar (tataráček) na dva způsoby – RECEPT ZDE!

 

7.

Co jiného vyrobit z čerstvých rajčat, než výborný kečup vyrobený kromě rajčat z cibule, česneku, celeru, bylinek, koření a dalších surovin, zavařený ve sklenicích.

Domácí rajčatový kečup – RECEPT ZDE!

 

8.

Marmeláda připravená z rozvařených rajčat, cukru, rumu, kyseliny citronové a quittinu. Tak to rozhodně není tradiční český recept, ale marmeláda takto připravená je moc a moc dobrá! Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Rajčatová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

9.

Rajčata jsou také skvělými ingrediencemi pro zdravé smoothie, protože obsahují hodně antioxidantů a dalších látek potřebných pro lidský organismus.

Rajčatové smoothie – RECEPT ZDE!

 

10.

A máme tu další skvělý recept, kde čerstvá rajčata hrají hlavní roli. Vylisovaná šťáva z rajčat, povařená, smíchaná se želatinou, proložená sýrem a šlehačkou … servírovaná nakrájená na plátky.

Rajčatová terina s čerstvým sýrem – RECEPT ZDE!

 

11.

Když se urodí rajčat více než je zdrávo pak nezbývá než je zpracovat například jako protlak, ten pak můžeme dále použít dle příslušných receptur.

Rajčatový protlak – RECEPT ZDE!

 

12.

Šťáva z rozvařených rajčat, sterilovaná. I tenhle recept by se vám mohl hodit, pokud se vám urodí hodně rajčat.

Rajčatová šťáva – RECEPT ZDE!

 

13.

Nedozrálá rajčata provařená s cibulí, pálivou paprikou, jablky, zázvorem a cukrem, vhodná pikantní příloha k masům.

Čatní ze zelených rajčat – RECEPT ZDE!

 

14.

Existuje nepřeberné množství receptů na omáčky z rajčat. Tady je jeden z nich. Jde o taštičky plněné masovou směsí nastavenou brokolicí, servírované právě s chutnou rajčatovou omáčkou.

Masové ravioly s rajčatovou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

15.

Zeleninová hořčice skvělá ke grilovaným pokrmům. Ano, i na tento recept potřebujeme čerstvá rajská, tedy pěkně zralá rajčata, ale i další suroviny.

Rajčatová hořčice – RECEPT ZDE!

 

16.

Recept na rajčatový dip máte ve své kuchařce? Už jste ho vyzkoušeli vyrobit? V domácích podmínkách vyrobený rajčatový dip, servírovaný spolu s hranolkami zeleniny a opečenými tousty rozhodně stojí za trochy námahy, je moc a moc dobrý!

Rajčatový dip s toustem – RECEPT ZDE!

 

17.

Nakrájená rajčata s plátky cukety sypaná nasekanými kapary a hoblinkami parmazánu. Ochucená koprem a olivovým olejem. Skvělá studená večere nebo i lehký oběd do letních veder.

Rajčatové carpaccio – RECEPT ZDE!

 

18.

Kdo by si nedal salát z čerstvých rajčátek? Já ho mám moc rád. A co vy? Cherry rajčátka překrojená na polovinu, promíchaná s cibulí, dochucená solí a pepřem, servírovaná přelitá sladkokyselou zálivkou, taková ta naše česká klasika asi nikdy neomrzí.

Rajčatový salát z cherry rajčátek, cibule a sladkokyselé zálivky – RECEPT ZDE!

 

19.

Topinky obložené směsí z různých druhů rajčat, sýra, česnekového dressingu, olivového oleje, česneku, citronové šťávy, cukru, bylinek a koření. Podáváme s topinkami například jako teplý předkrm.

Tomatový talíř (rajčatová směs s topinkami)

 

20.

A nesmíme zapomenout na klasické italské Sugo! Rajčatový základ, který se hodí nejen na pizzu, ale i do spousty dalších pokrmů, hned ve dvou variantách přípravy (pomalý i klasický hrnec).

Rajčatová omáčka – Sugo Pomodoro

 

21.

Rajčata v této podobě jsou skvělá na pizzu, nebo do jiných italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Hodí se však také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů …

Pečená (sušená) rajčata ve vlastní šťávě – RECEPT ZDE!

 

22.

A máme tu poslední recept z našeho výběru těch nejlepších receptů na zpracování rajských jablíček. Zelená rajčata naložená v celku, nebo pokrájená na plátky, zavařená. Jsou dobrá pod maso, na lečo, do polévky.

Sterilovaná zelená rajčata – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty nejen na zpracování čerstvých rajčat, najdete v naší internetové kuchařce plné osvědčených receptů na webu ReceptyOnLine.cz zde: recepty jídel, recepty nápojů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy