Vylisovaná šťáva z rajčat, povařená, smíchaná se želatinou, proložená sýrem a šlehačkou … servírovaná nakrájená na plátky.
Ingredience:
Rozpis cca na 4 porce: | |
2 kg | rajčat |
400 g | tučného čerstvého sýra |
250 g | šlehačky |
150 g | cibule |
1 svazek | bazalky |
2 lžíce | oleje |
18 ks | plátků bílé želatiny |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, spařená rajčata oloupeme a rozmačkáme, prolisujeme z nich šťávu, tu oddělíme
2. Cibuli orestujeme na tuku, přidáme šťávu z rajčat, při vyšší teplotě vaříme asi 60 minut, až se nám šťáva zredukuje asi na polovinu, ochutíme ji solí a pepřem
3. V malém množství studené vody namočenou želatinu vymačkáme a rozpustíme v horké rajčatové hmotě, 1/
4 množství nalijeme do dvou terin a necháme ztuhnout v lednici
4. Šlehačku ušlehanou do tuha vmícháme do sýra, přidáme nasekanou bazalku, hmotu dochutíme kořením, nakonec přimícháme 8 ks ve vodě rozpuštěných plátků želatiny, zamícháme a rozdělíme do obou terin, dáme opět do lednice ztuhnout
5. Až hmoty sýrová hmota ztuhne, rozdělíme na ní zbytek rajčatové kaše a teriny necháme v lednici další 2 hodiny
6. Před podáváním rajčatovo – sýrové teriny vyklopíme a nakrájíme na plátky.