REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.


Podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 

1.

Pampeliškový čaj – Vyzkoušejte si například uvařit léčivý čaj z kořeně pampelišek, který se pije při zánětu ledvin, při ledvinových kaméncích, při pálení žáhy, onemocnění jater či sleziny, při zvýšené kyselosti žaludku, při horečnatém střevním kataru, při zácpě a při nechutenství.

 

2.

Pampelišková polévka – Polévka připravená z listů pampelišek, vývaru nebo vody, cibule, vaječných žloutků, koření a smetany.

 

3.

Pampeliškový med III. – Varianta pampeliškového medu ochuceného citrónem a pomerančem. Jde o výtečný produkt, med, který je skoro od nerozeznání od toho pravého! A především je stejně tak dobrý.

 

4.

Sirup z pampelišek – Pampeliškový sirup připravený z květů pampelišek, cukru, vody a citrónu se například skvěle hodí na přípravu osvěžujících letních nealkoholických nápojů podávaných s ledem.

 

5.

Pampeliškové želé – Želé z lístků květů pampelišek, vody, citronové šťávy a želírovacího cukru. Hodit se vám bude jako náplň do buchet, nebo k přípravě různých dalších sladkých dobrot. Ale skvělé je i jen tak, jako zdravé mlsání.

 

6.

Pampeliškový salát se slaninou – Pampeliškové listy smíchané se zálivkou z orestované slaniny, vinného octa, cukru a vody. Právě saláty z listů pampelišek patří mezi nejoblíbenější jarní saláty.

 

7.

Pampelišková limonáda – Z lístků květů pampelišek a citronové šťávy připravený výluh, ten smíchaný s cukrem, tento základ na pampeliškovou limonádu zalitý dobře vychlazenou neochucenou minerálkou. Limonáda podávaná s ledem a kolečky citronu.

 

8.

Pampeliškové víno – Ano, dokonce i víno lze připravit z rozvitých květů pampelišek, cukru, kyseliny citronové a vody. Jde o dokonalou napodobeninu klasického vína z hroznů.

 

9.

Pampeliškový salát se smetanou – Jednoduchý salát z čerstvých listů pampelišek, kysané smetany a koření. Ano, jde opravdu o pár surovin z kterých se dá ale vykouzlit zdravá svačinka nebo i přílohový salátek.

 

10.

Pampeliškové falešné kapary – Naložená poupata pampelišek do soli a octa chutnají jako pravé kapary, proto je použijeme všude tam, kde najdeme v receptech pravé kapary. Takto naložené vydrží velmi dlouho, tedy pokud se hned nezkonzumují!

 

11.

Káva z kořenů pampelišek – Pampelišková káva? Proč ne. Kávu lze uvařit i z kořene pampelišky a pokud ji budete pít, nejen že vás nabudí, ale také vám vyčistí játra, žlučník a vlastně celý organismus. Přitom je bez kofeinu.

 

12.

Pampeliškový likér II. – Další variantu oblíbeného likéru z květů pampelišek, z citronové šťávy a kůry, hnědého cukru a vody. Luhování trvá 4 týdny ale stojí za to si na likér počkat, je výtečný!

 

13.

Marmeláda z pampelišek – Pampeliška je opravdu všestranná bylinka, podle tohoto receptu ji lze použít i na přípravu chutné domácí marmelády.

 

14.

Pampeliškové šampaňské – Koho nebaví čekat, až bude hotové pampeliškové víno, může si vyrobit z pampelišek šampaňské, tedy spíše po novu šumivé víno. Prostě sladké tekuté šumivé osvěžení pro dospěláky.

15.

Pampeliškový salát s vajíčkem – Na jaře není o mladé pampeliškové listy nouze. Nasbírejte si je a připravte z nich chutný a svěží salát podávaný s vařenými vajíčky.

 

16.

Pampelišková Matcha limonáda – Když už káva nestačí, vyměňte jí za zdravější variantu, zelený čaj Matcha z Japonska, který stejně tak jako pampeliškový sirup, dodá tělu potřebnou energii a únava je pryč! Například vyzkoušejte recept na limonádu právě z Matcha čaje, pampeliškového sirupu, perlivé vody a dalších surovin.

 

17.

Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem – Přichystejte si jarní salát jednoduchý na přípravu, stejně jako na trávení! To je na start do teplejší části roku ideální.

 

Další recepty, nejen z pampelišek, nejdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy