Další variantu oblíbeného likéru z květů pampelišek, z citronové šťávy a kůry, hnědého cukru a vodky. Luhování trvá 4 týdny ale stojí za to si na likér počkat, je výtečný!
Ingredience:
150 g | květů pampelišek |
150 g | hnědého (třtinového) cukru |
0,8 l | vodky |
1 ks | citronu |
vhodná skleněná láhev s víčkem | |
plátýnko nebo kávový filtr na přecezení likéru |
Postup:
- Květy neoplachujeme jen zbavíme nečistot, pak z nich otrháme lístky, měly by mít váhu asi 80 g.
- Pomocí nože nebo škrabky z důkladně kartáčkem pod tekoucí vodou vydrhnutého citronu seškrábeme žlutou část kůry, pak z něj vymačkáme také šťávu.
- Do vhodné láhve dáme otrhané lístky pampelišek, nalijeme citronovou šťávu, přidáme také žlutou kůru citronu, dále cukr a vše zalijeme vodkou.
- Uzavřené necháme stát na parapetu za oknem tak 4 týdny.
- Nakonec výluh přecedíme přes plátýnko nebo kávový filtr a máme hotovo.