REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí rajčatový kečup

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborný kečup vyrobený kromě rajčat z cibule, česneku, celeru, bylinek, koření a dalších surovin, zavařený ve sklenicích.


Ingredience:
3 kgdobře vyzrálých rajčat
100 gcukru krupice nebo dle chuti
25-30 gsoli
100-150 mlocta 8 %
1 lžičkamletého zázvoru
1 lžičkatymiánu
2 lžíceoleje
20 kskuliček pepře
10 kskuliček nového koření
8 ksstroužků česneku
4 ksbobkových listů
2 ksřapíku celeru
2 kshřebíčků
1 kssvazku mladé cibule
1 kssvazku bazalky
kousek celé skořice

Postup:

1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky, cibule nakrájíme na menší kousky, oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, řapíky celeru oloupeme a také nakrájíme na menší kousky 2. Nakrájená rajčata vložíme do velkého kastrolu se silným dnem, přidáme pokrájené cibule, stroužky česneku, celer, část lístku omyté bazalky, bobkové listy, kuličky nového koření i pepře, tymián, hřebíčky, kousek celé skořice, mletý zázvor a vše zahřejeme k varu
3. Zeleninu podlijeme trochou vody a za občasného míchání vše rozvaříme na kaši (trvá to asi 1,5 hodiny a slupka z rajčat musí být úplně oddělená od rozvařené dužiny)
4. Rajčata propasírujeme na pasírovacím strojku nebo vytřeme přes jemné síto, vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání, dokud nemá protlak požadovanou hustotu, pak přidáme olej, cukr, ocet, sůl, opět povaříme a podle chuti dochutíme
5. Ještě horký kečup nalijeme do předem připravených dobře vymytých sklenic asi půl cm pod okraj, na povrch rozložíme pár lístku omyté, osušené bazalky, sklenice pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85 °C 20 minut.

Doporučení:

Když je teplota kečupu vyšší než 85 °C a plníme-li ho do zahřátých vyvařených sklenic, stačí sklenice postavit na 10 minut na víčko a nemusíme ho již sterilovat.

Poznámka:

Část rajčat můžeme nahradit jablky nebo červenou řepou (měl by být zachován poměr 2 kg rajčat a 1 kg jablek nebo řepy). Kečup můžeme okořenit i hořčicí, mletou pálivou paprikou nebo chilli papričkou nebo pokrájenou feferonkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy