REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí rajčatový kečup

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborný kečup vyrobený kromě rajčat z cibule, česneku, celeru, bylinek, koření a dalších surovin, zavařený ve sklenicích.


Ingredience:
3 kgdobře vyzrálých rajčat
100 gcukru krupice nebo dle chuti
25-30 gsoli
100-150 mlocta 8 %
1 lžičkamletého zázvoru
1 lžičkatymiánu
2 lžíceoleje
20 kskuliček pepře
10 kskuliček nového koření
8 ksstroužků česneku
4 ksbobkových listů
2 ksřapíku celeru
2 kshřebíčků
1 kssvazku mladé cibule
1 kssvazku bazalky
kousek celé skořice

Postup:

1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky, cibule nakrájíme na menší kousky, oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, řapíky celeru oloupeme a také nakrájíme na menší kousky 2. Nakrájená rajčata vložíme do velkého kastrolu se silným dnem, přidáme pokrájené cibule, stroužky česneku, celer, část lístku omyté bazalky, bobkové listy, kuličky nového koření i pepře, tymián, hřebíčky, kousek celé skořice, mletý zázvor a vše zahřejeme k varu
3. Zeleninu podlijeme trochou vody a za občasného míchání vše rozvaříme na kaši (trvá to asi 1,5 hodiny a slupka z rajčat musí být úplně oddělená od rozvařené dužiny)
4. Rajčata propasírujeme na pasírovacím strojku nebo vytřeme přes jemné síto, vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání, dokud nemá protlak požadovanou hustotu, pak přidáme olej, cukr, ocet, sůl, opět povaříme a podle chuti dochutíme
5. Ještě horký kečup nalijeme do předem připravených dobře vymytých sklenic asi půl cm pod okraj, na povrch rozložíme pár lístku omyté, osušené bazalky, sklenice pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85 °C 20 minut.

Doporučení:

Když je teplota kečupu vyšší než 85 °C a plníme-li ho do zahřátých vyvařených sklenic, stačí sklenice postavit na 10 minut na víčko a nemusíme ho již sterilovat.

Poznámka:

Část rajčat můžeme nahradit jablky nebo červenou řepou (měl by být zachován poměr 2 kg rajčat a 1 kg jablek nebo řepy). Kečup můžeme okořenit i hořčicí, mletou pálivou paprikou nebo chilli papričkou nebo pokrájenou feferonkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy