Výborný kečup vyrobený kromě rajčat z cibule, česneku, celeru, bylinek, koření a dalších surovin, zavařený ve sklenicích.
Ingredience:
3 kg | dobře vyzrálých rajčat |
100 g | cukru krupice nebo dle chuti |
25-30 g | soli |
100-150 ml | octa 8 % |
1 lžička | mletého zázvoru |
1 lžička | tymiánu |
2 lžíce | oleje |
20 ks | kuliček pepře |
10 ks | kuliček nového koření |
8 ks | stroužků česneku |
4 ks | bobkových listů |
2 ks | řapíku celeru |
2 ks | hřebíčků |
1 ks | svazku mladé cibule |
1 ks | svazku bazalky |
kousek celé skořice |
Postup:
1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky, cibule nakrájíme na menší kousky, oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, řapíky celeru oloupeme a také nakrájíme na menší kousky 2. Nakrájená rajčata vložíme do velkého kastrolu se silným dnem, přidáme pokrájené cibule, stroužky česneku, celer, část lístku omyté bazalky, bobkové listy, kuličky nového koření i pepře, tymián, hřebíčky, kousek celé skořice, mletý zázvor a vše zahřejeme k varu
3. Zeleninu podlijeme trochou vody a za občasného míchání vše rozvaříme na kaši (trvá to asi 1,5 hodiny a slupka z rajčat musí být úplně oddělená od rozvařené dužiny)
4. Rajčata propasírujeme na pasírovacím strojku nebo vytřeme přes jemné síto, vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání, dokud nemá protlak požadovanou hustotu, pak přidáme olej, cukr, ocet, sůl, opět povaříme a podle chuti dochutíme
5. Ještě horký kečup nalijeme do předem připravených dobře vymytých sklenic asi půl cm pod okraj, na povrch rozložíme pár lístku omyté, osušené bazalky, sklenice pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85 °C 20 minut.
Když je teplota kečupu vyšší než 85 °C a plníme-li ho do zahřátých vyvařených sklenic, stačí sklenice postavit na 10 minut na víčko a nemusíme ho již sterilovat.
Poznámka:Část rajčat můžeme nahradit jablky nebo červenou řepou (měl by být zachován poměr 2 kg rajčat a 1 kg jablek nebo řepy). Kečup můžeme okořenit i hořčicí, mletou pálivou paprikou nebo chilli papričkou nebo pokrájenou feferonkou.