REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat s tarhoňou a fazolemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rustikální varianta klasické rajčatové polévky servírované s vložkou fazolí a tarhoní, ozdobená lístky tymiánu a pršutovými chipsy.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gčerstvých, oloupaných rajčat
nebo
1 plechovkanakládaných loupaných rajčat
1 lzeleninového (kuřecího) vývaru
2 ksstroužky česneku
1 kschilli papričky
1 ksšalotky
4 lžícesmetany 12 %
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
pepř
cukr
sůl
lístky tymiánu a pršutové chipsy na ozdobu
Na vložku - fazole:
150 gfazolí
voda na uvaření, aby byly fazole potopené a na dolití
sůl
Na vložku - tarhoně:
250 ghladké mouky
1 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Na olivovém oleji přímo v hrnci, v kterém budeme vařit polévku, krátce osmahneme cibulku, přidáme i papričku zbavenou jadřinců a nakrájenou na kolečka a jeden stroužek česneku
  2. Po chvíli do základu na polévku propasírujeme, přes sítko s malými oky, rajčata z plechovky a to i s nálevem, nebo propasírujeme spařená, prudce ochlazená a oloupaná čerstvá rajská jablíčka rozkrájená na kousky
  3. Vše osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, po chvíli zalijeme vývarem, přidáme lístky tymiánu, prolisovaný druhý stroužek česneku a vaříme, za občasného zamíchání, na mírném zdroji tepla, tak 20 minut
  4. V této fázi polévku rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru
  5. Nakonec polévku zjemníme oříškem másla, přidáme uvařené fazole a tarhoně, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, případně osladíme cukrem
  6. Jednotlivé porce horké polévky na talíři dozdobíme lístky tymiánu a pršutovými chipsy.

Příprava fazolí:

  1. Fazole propláchneme a namočíme do studené vody asi na 10 hodin, při namočení zvětší svůj objem, proto je nutné přidat dostatečné množství vody, aby byly stále potopené
  2. Po nabobtnání vodu slijeme, zalijeme novou vodou (aby byly stále potopené) a na mírném plameni vaříme skoro doměkka
  3. Před dovařením osolíme a ještě krátce povaříme, pak fazole zcedíme a necháme vychladnout

Příprava tarhoní:

  1. Do prosáté mouky vyklepneme vejce, přidáme sůl, trochu vody a vypracujeme tuhé těsto
  2. Nastrouháme je na hrubém struhadle, usušíme v troubě (na slunci) a suché prosejeme sítem
  3. Větší tarhoně uchováváme k dušení a malé použijeme jako zavářku do polévky.
Doporučení:

Fazole i tarhoně si připravíme nejlépe předem, před samotnou přípravou polévky.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy