REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat s tarhoňou a fazolemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rustikální varianta klasické rajčatové polévky servírované s vložkou fazolí a tarhoní, ozdobená lístky tymiánu a pršutovými chipsy.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gčerstvých, oloupaných rajčat
nebo
1 plechovkanakládaných loupaných rajčat
1 lzeleninového (kuřecího) vývaru
2 ksstroužky česneku
1 kschilli papričky
1 ksšalotky
4 lžícesmetany 12 %
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
pepř
cukr
sůl
lístky tymiánu a pršutové chipsy na ozdobu
Na vložku - fazole:
150 gfazolí
voda na uvaření, aby byly fazole potopené a na dolití
sůl
Na vložku - tarhoně:
250 ghladké mouky
1 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Na olivovém oleji přímo v hrnci, v kterém budeme vařit polévku, krátce osmahneme cibulku, přidáme i papričku zbavenou jadřinců a nakrájenou na kolečka a jeden stroužek česneku
  2. Po chvíli do základu na polévku propasírujeme, přes sítko s malými oky, rajčata z plechovky a to i s nálevem, nebo propasírujeme spařená, prudce ochlazená a oloupaná čerstvá rajská jablíčka rozkrájená na kousky
  3. Vše osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, po chvíli zalijeme vývarem, přidáme lístky tymiánu, prolisovaný druhý stroužek česneku a vaříme, za občasného zamíchání, na mírném zdroji tepla, tak 20 minut
  4. V této fázi polévku rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru
  5. Nakonec polévku zjemníme oříškem másla, přidáme uvařené fazole a tarhoně, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, případně osladíme cukrem
  6. Jednotlivé porce horké polévky na talíři dozdobíme lístky tymiánu a pršutovými chipsy.

Příprava fazolí:

  1. Fazole propláchneme a namočíme do studené vody asi na 10 hodin, při namočení zvětší svůj objem, proto je nutné přidat dostatečné množství vody, aby byly stále potopené
  2. Po nabobtnání vodu slijeme, zalijeme novou vodou (aby byly stále potopené) a na mírném plameni vaříme skoro doměkka
  3. Před dovařením osolíme a ještě krátce povaříme, pak fazole zcedíme a necháme vychladnout

Příprava tarhoní:

  1. Do prosáté mouky vyklepneme vejce, přidáme sůl, trochu vody a vypracujeme tuhé těsto
  2. Nastrouháme je na hrubém struhadle, usušíme v troubě (na slunci) a suché prosejeme sítem
  3. Větší tarhoně uchováváme k dušení a malé použijeme jako zavářku do polévky.
Doporučení:

Fazole i tarhoně si připravíme nejlépe předem, před samotnou přípravou polévky.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy