REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat s tarhoňou a fazolemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rustikální varianta klasické rajčatové polévky servírované s vložkou fazolí a tarhoní, ozdobená lístky tymiánu a pršutovými chipsy.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gčerstvých, oloupaných rajčat
nebo
1 plechovkanakládaných loupaných rajčat
1 lzeleninového (kuřecího) vývaru
2 ksstroužky česneku
1 kschilli papričky
1 ksšalotky
4 lžícesmetany 12 %
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
pepř
cukr
sůl
lístky tymiánu a pršutové chipsy na ozdobu
Na vložku - fazole:
150 gfazolí
voda na uvaření, aby byly fazole potopené a na dolití
sůl
Na vložku - tarhoně:
250 ghladké mouky
1 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Na olivovém oleji přímo v hrnci, v kterém budeme vařit polévku, krátce osmahneme cibulku, přidáme i papričku zbavenou jadřinců a nakrájenou na kolečka a jeden stroužek česneku
  2. Po chvíli do základu na polévku propasírujeme, přes sítko s malými oky, rajčata z plechovky a to i s nálevem, nebo propasírujeme spařená, prudce ochlazená a oloupaná čerstvá rajská jablíčka rozkrájená na kousky
  3. Vše osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, po chvíli zalijeme vývarem, přidáme lístky tymiánu, prolisovaný druhý stroužek česneku a vaříme, za občasného zamíchání, na mírném zdroji tepla, tak 20 minut
  4. V této fázi polévku rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru
  5. Nakonec polévku zjemníme oříškem másla, přidáme uvařené fazole a tarhoně, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, případně osladíme cukrem
  6. Jednotlivé porce horké polévky na talíři dozdobíme lístky tymiánu a pršutovými chipsy.

Příprava fazolí:

  1. Fazole propláchneme a namočíme do studené vody asi na 10 hodin, při namočení zvětší svůj objem, proto je nutné přidat dostatečné množství vody, aby byly stále potopené
  2. Po nabobtnání vodu slijeme, zalijeme novou vodou (aby byly stále potopené) a na mírném plameni vaříme skoro doměkka
  3. Před dovařením osolíme a ještě krátce povaříme, pak fazole zcedíme a necháme vychladnout

Příprava tarhoní:

  1. Do prosáté mouky vyklepneme vejce, přidáme sůl, trochu vody a vypracujeme tuhé těsto
  2. Nastrouháme je na hrubém struhadle, usušíme v troubě (na slunci) a suché prosejeme sítem
  3. Větší tarhoně uchováváme k dušení a malé použijeme jako zavářku do polévky.
Doporučení:

Fazole i tarhoně si připravíme nejlépe předem, před samotnou přípravou polévky.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy