REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat s tarhoňou a fazolemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rustikální varianta klasické rajčatové polévky servírované s vložkou fazolí a tarhoní, ozdobená lístky tymiánu a pršutovými chipsy.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gčerstvých, oloupaných rajčat
nebo
1 plechovkanakládaných loupaných rajčat
1 lzeleninového (kuřecího) vývaru
2 ksstroužky česneku
1 kschilli papričky
1 ksšalotky
4 lžícesmetany 12 %
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
pepř
cukr
sůl
lístky tymiánu a pršutové chipsy na ozdobu
Na vložku - fazole:
150 gfazolí
voda na uvaření, aby byly fazole potopené a na dolití
sůl
Na vložku - tarhoně:
250 ghladké mouky
1 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Na olivovém oleji přímo v hrnci, v kterém budeme vařit polévku, krátce osmahneme cibulku, přidáme i papričku zbavenou jadřinců a nakrájenou na kolečka a jeden stroužek česneku
  2. Po chvíli do základu na polévku propasírujeme, přes sítko s malými oky, rajčata z plechovky a to i s nálevem, nebo propasírujeme spařená, prudce ochlazená a oloupaná čerstvá rajská jablíčka rozkrájená na kousky
  3. Vše osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, po chvíli zalijeme vývarem, přidáme lístky tymiánu, prolisovaný druhý stroužek česneku a vaříme, za občasného zamíchání, na mírném zdroji tepla, tak 20 minut
  4. V této fázi polévku rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru
  5. Nakonec polévku zjemníme oříškem másla, přidáme uvařené fazole a tarhoně, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, případně osladíme cukrem
  6. Jednotlivé porce horké polévky na talíři dozdobíme lístky tymiánu a pršutovými chipsy.

Příprava fazolí:

  1. Fazole propláchneme a namočíme do studené vody asi na 10 hodin, při namočení zvětší svůj objem, proto je nutné přidat dostatečné množství vody, aby byly stále potopené
  2. Po nabobtnání vodu slijeme, zalijeme novou vodou (aby byly stále potopené) a na mírném plameni vaříme skoro doměkka
  3. Před dovařením osolíme a ještě krátce povaříme, pak fazole zcedíme a necháme vychladnout

Příprava tarhoní:

  1. Do prosáté mouky vyklepneme vejce, přidáme sůl, trochu vody a vypracujeme tuhé těsto
  2. Nastrouháme je na hrubém struhadle, usušíme v troubě (na slunci) a suché prosejeme sítem
  3. Větší tarhoně uchováváme k dušení a malé použijeme jako zavářku do polévky.
Doporučení:

Fazole i tarhoně si připravíme nejlépe předem, před samotnou přípravou polévky.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy