Takto upravená rajčatová polévka je zdatným „chřipkobijcem“. Chutná skvěle a přitom je plná vitamínů a jiných, zdravý prospěšných, látek!
Ingredience:
1 plechovka | loupaných rajčat |
cca 200 g | kořenové zeleniny (1 mrkev, 1 malá petržel, ¼ bulvy celeru) |
1,5-2 l | vývaru nebo vody |
5 lžic | olivového oleje |
1,5 lžíce | medu |
3 ks | stroužky česneku |
3 ks | větší rajčata |
1 ks | červená nebo klasická cibule |
citronová šťáva | |
nové koření | |
oregano | |
libeček | |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
1 ks | vejce |
1/2 k | feferonky |
řeřicha |
Postup:
1. Na olivovém oleji zpěníme jednu celou červenou cibuli a 3 stroužky česneku nadrobno nakrájené, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), pak pokrájená 3 větší rajčata, vše spolu necháme chvíli podusit
2. Zeleninu zalijeme vývarem nebo jen vodou + přidáme plechovkou loupaných rajčat, přisypeme oregano, libeček, pět kuliček nového koření, pepř a sůl, to vše necháme povařit
3. Zakápneme citronovou šťávou a úplně ke konci, když je polévka dovařená, přidáme med 4. Nakonec polévku rozmixujeme
5. Navrch ji ozdobíme na tenké plátky pokrájeným volským okem, feferonkou a řeřichou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová