REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená (sušená) rajčata ve vlastní šťávě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rajčata v této podobě jsou skvělá na pizzu, nebo do jiných italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Hodí se však také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů …


Ingredience:
500 g a vicepěkně zralých rajčat
přírodní hnědý cukr třtinový
balzamikový ocet
olivový olej
česnek
tymián
- přesné množství není uvedeno, protože dávkujeme podle kusů rajčat

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 150 °C, plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru
2. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče – špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem
3. Pečeme zvolna nejdříve na 150 °C, po 30 minutách teplotu snížíme na 120 °C, pečeme cca 2-3 hodiny, podle velikosti rajčat, po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat (čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat – pečeme zvolna!)Varianty zavaření:
1) Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut, ještě horké rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychladlé uskladníme v chladu a temnu.
2) Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80 °C. Dále postup stejný.

Doporučení:

Příklad z praxe: Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy