REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená rajčata naložená v oleji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečená, vysušená zralá rajčata, naložená v olivovém oleji spolu s tymiánem a utřeným česnekem se skvěle hodí do italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Lze je použít také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů, nebo je klademe na čerstvě opečenou bagetku a servírujeme jako úžasný předkrm či svačinku.


Ingredience:
1 kg a vícezralých, ideálně menších rajčat
3-4 ksstroužky česneku
olivový (slunečnicový) olej
snítky zeleného tymiánu
sůl
papír na pečení
vhodná sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 120 °C, plech vyložíme papírem na pečení a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru
2. Pečeme – sušíme zvolna, cca 3-5 hodin, podle velikosti rajčat, rajčata se pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstanou trochu šťavnatá (je lepší nechat troubu mírně pootevřenou, rajčata se tak lépe vysuší)
3. Plech s rajčaty vytáhneme z trouby, jakmile vychladnout, rajčata osolíme, potřeme utřeným česnek a zasypeme nadrobno nasekaným tymiánem
4. Vždy dvě půlky k sobě přiložíme a takto je naskládáme na těsno do sklenice
5. Rajčata ve sklenici zalijeme olivovým olejem až po vrch, zavřeme víčkem a dáme do lednice odležet.

Doporučení:

Kdo nemá rád slupku na rajčatech, může rajčata krátce spařit, pak zprudka ochladit a pak pěkně oloupat. Pokud chcete takto upravená rajčata uchovat delší dobu, lze je sterilovat, zavařujeme 10 minut na 80 °C.

Poznámka:

Kdo nemá rád olej olivový, lze použít i klasický rostlinný olej, rajčátka budou také dobrá, ale zase budou chutnat trochu jinak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy