REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená rajčata naložená v oleji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečená, vysušená zralá rajčata, naložená v olivovém oleji spolu s tymiánem a utřeným česnekem se skvěle hodí do italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Lze je použít také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů, nebo je klademe na čerstvě opečenou bagetku a servírujeme jako úžasný předkrm či svačinku.


Ingredience:
1 kg a vícezralých, ideálně menších rajčat
3-4 ksstroužky česneku
olivový (slunečnicový) olej
snítky zeleného tymiánu
sůl
papír na pečení
vhodná sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 120 °C, plech vyložíme papírem na pečení a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru
2. Pečeme – sušíme zvolna, cca 3-5 hodin, podle velikosti rajčat, rajčata se pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstanou trochu šťavnatá (je lepší nechat troubu mírně pootevřenou, rajčata se tak lépe vysuší)
3. Plech s rajčaty vytáhneme z trouby, jakmile vychladnout, rajčata osolíme, potřeme utřeným česnek a zasypeme nadrobno nasekaným tymiánem
4. Vždy dvě půlky k sobě přiložíme a takto je naskládáme na těsno do sklenice
5. Rajčata ve sklenici zalijeme olivovým olejem až po vrch, zavřeme víčkem a dáme do lednice odležet.

Doporučení:

Kdo nemá rád slupku na rajčatech, může rajčata krátce spařit, pak zprudka ochladit a pak pěkně oloupat. Pokud chcete takto upravená rajčata uchovat delší dobu, lze je sterilovat, zavařujeme 10 minut na 80 °C.

Poznámka:

Kdo nemá rád olej olivový, lze použít i klasický rostlinný olej, rajčátka budou také dobrá, ale zase budou chutnat trochu jinak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy