REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená rajčata naložená v oleji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečená, vysušená zralá rajčata, naložená v olivovém oleji spolu s tymiánem a utřeným česnekem se skvěle hodí do italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Lze je použít také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů, nebo je klademe na čerstvě opečenou bagetku a servírujeme jako úžasný předkrm či svačinku.


Ingredience:
1 kg a vícezralých, ideálně menších rajčat
3-4 ksstroužky česneku
olivový (slunečnicový) olej
snítky zeleného tymiánu
sůl
papír na pečení
vhodná sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 120 °C, plech vyložíme papírem na pečení a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru
2. Pečeme – sušíme zvolna, cca 3-5 hodin, podle velikosti rajčat, rajčata se pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstanou trochu šťavnatá (je lepší nechat troubu mírně pootevřenou, rajčata se tak lépe vysuší)
3. Plech s rajčaty vytáhneme z trouby, jakmile vychladnout, rajčata osolíme, potřeme utřeným česnek a zasypeme nadrobno nasekaným tymiánem
4. Vždy dvě půlky k sobě přiložíme a takto je naskládáme na těsno do sklenice
5. Rajčata ve sklenici zalijeme olivovým olejem až po vrch, zavřeme víčkem a dáme do lednice odležet.

Doporučení:

Kdo nemá rád slupku na rajčatech, může rajčata krátce spařit, pak zprudka ochladit a pak pěkně oloupat. Pokud chcete takto upravená rajčata uchovat delší dobu, lze je sterilovat, zavařujeme 10 minut na 80 °C.

Poznámka:

Kdo nemá rád olej olivový, lze použít i klasický rostlinný olej, rajčátka budou také dobrá, ale zase budou chutnat trochu jinak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy