Nedozrálá rajčata provařená s cibulí, pálivou paprikou, jablky, zázvorem a cukrem, vhodná pikantní příloha k masům.
Ingredience:
2 kg | zelených rajčat |
500 g | jablek |
750 g | cibule |
500 g | zkaramelizovaného cukru |
12 ks | pálivých paprik |
1 lžíce | mletého zázvoru |
1 lžíce | soli |
5 dl | octa |
voda na podlití |
Postup:
1. Omyjeme a oloupeme rajčata, nejlépe se nám budou loupat, když je na chvíli ponoříme do horké vody nebo horké trouby
2. Jablka zbavíme jádřinců
3. Papriky zbavíme jádřinců a vláken 4. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky 5. Vše dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme 20 minut
6. Přidáme koření a polovinu octa, vaříme dalších 10 minut
7. Nakonec přimícháme cukr a zbytek octa
8. Necháme přejít varem a za horka plníme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
Cukr zkaramelizujeme tak, že na pánvičce, postavené na mírném ohni, krystalový cukr zastříkneme trochou vody a za stálého míchání necháme rozpustit, až nám začne karamelizovat, tak ho odstavíme.