Pokrájená zelená rajčata a jablka, podušená spolu s cibulí a rozinkami, dochucená cukrem, octem, paprikou, skořicí a česnekem, nakonec sterilovaná.
Ingredience:
800 g | zelených (nedozrálých) rajčat |
150 g | cukru |
100 g | rozinek |
1 lžíce | mleté sladké (podle chuti i pálivé) papriky |
1 lžička | skořice |
1 dl | octa |
4 ks | větší cibule |
4 ks | jablka |
několik stroužků česneku | |
voda |
Postup:
1. Opláchnutá rajčata a oloupaná jablka pokrájíme, přidáme na hrubá kolečka oloupanou a nakrájenou cibuli, vložíme do smaltové nebo kameninové nádoby, mírně podlijeme a za občasného míchání dusíme
2. Když se odpaří část tekutiny, přidáme cukr, na plátky nakrájený česnek, skořici, papriku, ocet a pokračujeme v dušení, dokud směs dostatečně nezhoustne
3. V této fázi do čatní nasypeme rozinky, podle chuti přikyselíme octem nebo přisladíme a ještě 15 minut vše podusíme
4. Horké plníme do zavařovacích sklenic, důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 95 °C.
Rozinky můžeme nahradit dobře vyzrálými švestkami.