Zelená rajčata naložená v celku, nebo pokrájená na plátky, zavařená. Jsou dobrá pod maso, na lečo, do polévky.
Ingredience:
zelená rajčata v celku | |
kuličky nového koření | |
kuličky černého pepře | |
bobkový list | |
hřebíček | |
cibule | |
Na nálev: | |
400 g | cukru |
1 sáček | Deka |
3,5 l | vody |
1 l | octa |
Postup:
1. Nejprve si připravíme nálev; vodu smícháme s octem, Dekem a cukrem, přivedeme k varu, ale nevaříme, necháme vychladnout
2. Omytá zelená rajčata necháme v celku, nebo je nakrájíme na plátky, napěchujeme je do zavařovacích sklenic spolu s plátky cibule, přidáme koření, do každé sklenice dáme 3-4 ks kuličky černého pepře a nového koření, bobkový list, několik kousků hřebíčku
3. Sklenice zalijeme studeným nálevem a zakápneme trochou oleje, důkladně uzavřeme víčky
4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.