V domácích podmínkách připravená sterilovaná zelenina, povařená na kostičky, zavařená ve sladkokyselém nálevu. Množství cca na 8 větších sklenic. Tato směs je skvělá jako součást bramborových salátů, do pomazánek, servírujeme ji také jako přílohu k masu ….
Ingredience:
1 kg | kořene petržele |
1 kg | masité papriky |
1 kg | mrkve |
1 kg | cibule |
1 sklenice | sterilovaných okurek |
1 balení | mraženého hrášku |
Na nálev: | |
1 l | zeleninového vývaru (vývar z celeru, mrkve a kořenové petržele) |
1/4 l | octa |
12 ks | sacharinu (umělé sladidlo pro diabetiky) |
2 ks | bobkové listy |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | soli |
ostatní: | |
8-16 ks | malých kulatých feferonek (lze použít i chilli papričky) |
Postup:
1. Očištěný celer, mrkve a kořenovou petržel nakrájíme na malé kostičky, které uvaříme do poloměka, vody dáme tolik, aby zelenina byla zcela potopená a ještě bylo pár centimetrů vody nad ní, uvařenou zeleninu přecedíme přes sítko, vývar ale nevyléváme, později budeme přesně 1 l potřebovat na výrobu nálevu!
2. Očištěné papriky zbavené jadřinců, oloupanou cibuli a okurky nakrájíme také na kostičky, přidáme hrášek a vše spaříme horkým vývarem z celeru a další zeleniny
3. Okapanou zeleninu smícháme a dáme do lednice odpočinout do druhého dne
4. Připravíme si nálev; do 1 l vývaru z celeru, petržele a mrkve dáme další ingredience uvedené výše a vše přivedeme k varu, dále nevaříme, necháme vychladnout
5. Druhý den nasypeme zeleninu do sklenic, do každé sklenice dáme 1-2 ks feferonky, zalijeme prochladlým nálevem
6. Dobře uzavřené sklenice sterilujeme při 85-90 °C cca 10 minut.
Pokud budete chtít sterilovanou zeleninu co nejpodobnější originální “Moravance”, pak místo klasické cibule použijte tzv. baby cibulky a co nejmenší sterilované okurčičky, které se dávají do sklenic v celku.
Poznámka:Kdo nemá rád celer, může ho nahradit jinou zeleninou, třeba květákem rozebraným na malé růžičky.