REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilovaná zelenina “Moravanka”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách připravená sterilovaná zelenina, povařená na kostičky, zavařená ve sladkokyselém nálevu. Množství cca na 8 větších sklenic. Tato směs je skvělá jako součást bramborových salátů, do pomazánek, servírujeme ji také jako přílohu k masu ….


Ingredience:
1 kgkořene petržele
1 kgmasité papriky
1 kgmrkve
1 kgcibule
1 sklenicesterilovaných okurek
1 balenímraženého hrášku
Na nálev:
1 lzeleninového vývaru (vývar z celeru, mrkve a kořenové petržele)
1/4 locta
12 kssacharinu (umělé sladidlo pro diabetiky)
2 ksbobkové listy
2 lžícecukru
2 lžícesoli
ostatní:
8-16 ksmalých kulatých feferonek (lze použít i chilli papričky)

Postup:

1. Očištěný celer, mrkve a kořenovou petržel nakrájíme na malé kostičky, které uvaříme do poloměka, vody dáme tolik, aby zelenina byla zcela potopená a ještě bylo pár centimetrů vody nad ní, uvařenou zeleninu přecedíme přes sítko, vývar ale nevyléváme, později budeme přesně 1 l potřebovat na výrobu nálevu!
2. Očištěné papriky zbavené jadřinců, oloupanou cibuli a okurky nakrájíme také na kostičky, přidáme hrášek a vše spaříme horkým vývarem z celeru a další zeleniny
3. Okapanou zeleninu smícháme a dáme do lednice odpočinout do druhého dne
4. Připravíme si nálev; do 1 l vývaru z celeru, petržele a mrkve dáme další ingredience uvedené výše a vše přivedeme k varu, dále nevaříme, necháme vychladnout
5. Druhý den nasypeme zeleninu do sklenic, do každé sklenice dáme 1-2 ks feferonky, zalijeme prochladlým nálevem
6. Dobře uzavřené sklenice sterilujeme při 85-90 °C cca 10 minut.

Doporučení:

Pokud budete chtít sterilovanou zeleninu co nejpodobnější originální “Moravance”, pak místo klasické cibule použijte tzv. baby cibulky a co nejmenší sterilované okurčičky, které se dávají do sklenic v celku.

Poznámka:

Kdo nemá rád celer, může ho nahradit jinou zeleninou, třeba květákem rozebraným na malé růžičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy