REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilovaná zelenina „Moravanka“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách připravená sterilovaná zelenina, povařená na kostičky, zavařená ve sladkokyselém nálevu. Množství cca na 8 větších sklenic. Tato směs je skvělá jako součást bramborových salátů, do pomazánek, servírujeme ji také jako přílohu k masu ….


Ingredience:
1 kgkořene petržele
1 kgmasité papriky
1 kgmrkve
1 kgcibule
1 sklenicesterilovaných okurek
1 balenímraženého hrášku
Na nálev:
1 lzeleninového vývaru (vývar z celeru, mrkve a kořenové petržele)
1/4 locta
12 kssacharinu (umělé sladidlo pro diabetiky)
2 ksbobkové listy
2 lžícecukru
2 lžícesoli
ostatní:
8-16 ksmalých kulatých feferonek (lze použít i chilli papričky)

Postup:

1. Očištěný celer, mrkve a kořenovou petržel nakrájíme na malé kostičky, které uvaříme do poloměka, vody dáme tolik, aby zelenina byla zcela potopená a ještě bylo pár centimetrů vody nad ní, uvařenou zeleninu přecedíme přes sítko, vývar ale nevyléváme, později budeme přesně 1 l potřebovat na výrobu nálevu!
2. Očištěné papriky zbavené jadřinců, oloupanou cibuli a okurky nakrájíme také na kostičky, přidáme hrášek a vše spaříme horkým vývarem z celeru a další zeleniny
3. Okapanou zeleninu smícháme a dáme do lednice odpočinout do druhého dne
4. Připravíme si nálev; do 1 l vývaru z celeru, petržele a mrkve dáme další ingredience uvedené výše a vše přivedeme k varu, dále nevaříme, necháme vychladnout
5. Druhý den nasypeme zeleninu do sklenic, do každé sklenice dáme 1-2 ks feferonky, zalijeme prochladlým nálevem
6. Dobře uzavřené sklenice sterilujeme při 85-90 °C cca 10 minut.

Doporučení:

Pokud budete chtít sterilovanou zeleninu co nejpodobnější originální „Moravance“, pak místo klasické cibule použijte tzv. baby cibulky a co nejmenší sterilované okurčičky, které se dávají do sklenic v celku.

Poznámka:

Kdo nemá rád celer, může ho nahradit jinou zeleninou, třeba květákem rozebraným na malé růžičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy