REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilovaná zelenina “Moravanka”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách připravená sterilovaná zelenina, povařená na kostičky, zavařená ve sladkokyselém nálevu. Množství cca na 8 větších sklenic. Tato směs je skvělá jako součást bramborových salátů, do pomazánek, servírujeme ji také jako přílohu k masu ….


Ingredience:
1 kgkořene petržele
1 kgmasité papriky
1 kgmrkve
1 kgcibule
1 sklenicesterilovaných okurek
1 balenímraženého hrášku
Na nálev:
1 lzeleninového vývaru (vývar z celeru, mrkve a kořenové petržele)
1/4 locta
12 kssacharinu (umělé sladidlo pro diabetiky)
2 ksbobkové listy
2 lžícecukru
2 lžícesoli
ostatní:
8-16 ksmalých kulatých feferonek (lze použít i chilli papričky)

Postup:

1. Očištěný celer, mrkve a kořenovou petržel nakrájíme na malé kostičky, které uvaříme do poloměka, vody dáme tolik, aby zelenina byla zcela potopená a ještě bylo pár centimetrů vody nad ní, uvařenou zeleninu přecedíme přes sítko, vývar ale nevyléváme, později budeme přesně 1 l potřebovat na výrobu nálevu!
2. Očištěné papriky zbavené jadřinců, oloupanou cibuli a okurky nakrájíme také na kostičky, přidáme hrášek a vše spaříme horkým vývarem z celeru a další zeleniny
3. Okapanou zeleninu smícháme a dáme do lednice odpočinout do druhého dne
4. Připravíme si nálev; do 1 l vývaru z celeru, petržele a mrkve dáme další ingredience uvedené výše a vše přivedeme k varu, dále nevaříme, necháme vychladnout
5. Druhý den nasypeme zeleninu do sklenic, do každé sklenice dáme 1-2 ks feferonky, zalijeme prochladlým nálevem
6. Dobře uzavřené sklenice sterilujeme při 85-90 °C cca 10 minut.

Doporučení:

Pokud budete chtít sterilovanou zeleninu co nejpodobnější originální “Moravance”, pak místo klasické cibule použijte tzv. baby cibulky a co nejmenší sterilované okurčičky, které se dávají do sklenic v celku.

Poznámka:

Kdo nemá rád celer, může ho nahradit jinou zeleninou, třeba květákem rozebraným na malé růžičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy