Polotovar, který se vám v zimě bude hodit všude tam, kde patří rajčata, tedy na přípravu různých omáček, gulášů, do polévek, či například také do směsí na těstoviny. Takto sterilovaná rajčata vydrží 1-2 roky, pokud je dříve, nespotřebujete. Díky konzervačnímu přípravku Deko se nekazí, což se stává někdy u rajčat ve vlastní šťávě jen s přídavkem soli.
Ingredience:
3 kg | zralých rajčat |
1 sáček | konzervačního přípravku Deko |
zavařovací sklenice a víčka |
Postup:
- Rajčata omyjeme, v místě kde bývá přirostlá stopka, vyřízneme dužninu do hloubky 2 cm, potom je z vrchu, kde jsme odřezali dužninu po stopce, směrem dolů oloupeme, krátkým nožíkem jde slupka krásně sloupnout.
- Rajčata nakrájíme na plátky nebo kostičky, dáme do mísy, necháme chvíli odležet, aby pustili šťávu.
- Nakrájenými rajčaty naplníme sklenice, 3 cm pod okraj, dužninu ve sklenici zalijeme šťávou z rajčat, kterou pustily v míse.
- Na vrch, do 750 ml sklenici dáme kávovou lžičku Deka, na 370 ml sklenici ½ lžičky Deka.
- Zatáhneme víčka a sterilujeme 20 minut při 90 °C. Takto sterilovaná rajčata vydrží 1 -2 roky, pokud je dříve, nespotřebujeme.
Text i foto: D. M.