Směs z rajčat, cuket, paprik, mrkve, celeru a dalších surovin, kterou můžeme v zimních měsících použít například na těstoviny. Po přidání mletého masa připomíná boloňskou omáčku.
Ingredience:
Rozpis na 8 kusů skleniček po 450 ml: | |
1 kg | cukety |
200 g | rajského protlaku |
100-125 g | cukru |
2 dl | rajčatové šťávy (džusu) |
0,5-0,7 dl | balzamikového octa |
8 ks | stroužků česneku |
2 ks | červené papriky |
2 ks | bílé papriky |
2 ks | cibule |
1 ks | větší mrkev |
1/4 ks | celeru |
tymián | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
+ 8 ks zavařovacích sklenic o objemu 450 ml |
Postup:
- Na oleji zpěníme na proužky nakrájenou cibuli a nadrcený česnek, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, nahrubo nastrouhanou cuketu, tu neloupeme, nastrouhanou mrkev, celer, proužky papriky, osolíme, podlijeme rajčatovou šťávou, aby se nám směs nepřipálila, dusíme 10 minut.
- Když zelenina začne pouštět šťávu, přidáme rajský protlak (tomato passata v krabičce), balzamikový ocet, cukr, tymián, pepř, sůl podle chuti.
- Dusíme, na mírném plameni, až se šťáva zredukuju a omáčka začne houstnout, občas promícháme.
- Teplou omáčku nalijeme do skleniček, 2 cm pod okraj, aby se dobře chytila víčka, sterilujeme 45 minut při 90 C. Z uvedené dávky, vyrobíme 8 kusů 450 ml skleniček,
Text i foto: D. Marounek