REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Džem z bezových květů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z voňavých bezových květů kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.


Ingredience:
Na sirupový základ:
20 kstrsů bezových květů
200 gtřtinového cukru
800 mlvody
šťáva z 1 citronu
Na dokončení džemu:
2 sáčkyŽelírfixy 2:1
kůra a šťáva z 1 citronu
kvítky ze 2 velkých bezových květů
trocha zázvoru podle chuti

Postup:
  1. Nejprve připravíme sirupový základ; třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni, po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou, necháme přes noc louhovat v lednici
  2. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut., ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí
  3. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů, vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků
  4. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Doporučení:

Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Poznámka:

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy