Recept prezentovaný Láďou Hruškou na obrazovce TV, který oprášil starý recept našich babiček na trsy květů černého bezu máčené v těstíčku, usmažené dozlatova, servírované jak na sladko, tak i na slano.
Ingredience:
8 ks | trsů květů černého bezu |
2 ks | vejce |
1 hrnek | mléka (na slanou varinatu pivo) |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | medu |
1/2 lžičky | kypřícího prášku |
špetka soli | |
sůl a pepř na slanou varinatu | |
hladká mouka na umíchání těstíčka | |
papír na vyložení plechu na pečení |
Postup:
1. Květy ponoříme na 10 minut do studené vody
2. U vajíček oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou
3. Do hlubokého talíře nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu, postupně přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a trochu soli
4. Bílky přidáme do těstíčka a lehce je zamícháme
5. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak klademe na plech vyložený papírem na pečení
6. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 30 minut dozlatova
7. Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě teplé ihned podáváme.
Na slanou variantu:
Postup je úplně stejný, jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným česnekem a místo skořice řízky dochutíme pepřem a solí.