REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízky z trsů květů černého bezu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept prezentovaný Láďou Hruškou na obrazovce TV, který oprášil starý recept našich babiček na trsy květů černého bezu máčené v těstíčku, usmažené dozlatova, servírované jak na sladko, tak i na slano.


Ingredience:
8 kstrsů květů černého bezu
2 ksvejce
1 hrnekmléka (na slanou varinatu pivo)
2 lžíceoleje
1 lžícemedu
1/2 lžičkykypřícího prášku
špetka soli
sůl a pepř na slanou varinatu
hladká mouka na umíchání těstíčka
papír na vyložení plechu na pečení

Postup:

1. Květy ponoříme na 10 minut do studené vody
2. U vajíček oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou
3. Do hlubokého talíře nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu, postupně přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a trochu soli
4. Bílky přidáme do těstíčka a lehce je zamícháme
5. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak klademe na plech vyložený papírem na pečení
6. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 30 minut dozlatova
7. Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě teplé ihned podáváme.

Na slanou variantu:
Postup je úplně stejný, jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným česnekem a místo skořice řízky dochutíme pepřem a solí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy