REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda se ztraceným vejcem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční smetanová polévka s chutí a vůní po kopru a houbách, servírovaná ozdobená ztraceným vejcem.


Ingredience:
cca  1 lhovězího vývaru
1 hrstčerstvých nebo sušených hub (sušené nemusíte předem namáčet)
4 ksvětší brambory
máslo + hladká mouka na jíšku
čerstvý kopr
trochu octa
sůl
ztracená vejce na ozdobu
250 mlsmetany (místo sladké smetany lze přidat zakysanou smetanu)

Postup:

1. Nejprve orestujeme na pánvi na kousku másla čerstvé pokrájené houby
2. V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku (máslo rozpustíme na pánvičce, přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku jen zpěnit), zalijeme chladným vývarem a dobře rozmícháme
3. Brambory nakrájíme na kostičky a spolu s houbami vhodíme do vývaru
4. Osolíme a vaříme doměkka
5. Nakonec vlijeme smetanu, provaříme, ochutíme octem a po odstavení vmícháme posekaný kopr
6. Polévku podáváme se ztraceným vejcem.

Doporučení:

Příprava ztraceného vejce:Do mističky nalijeme ocet, vejce do něj vyklepneme. Ocet na povrchu vejce vytvoří neviditelnou slupkou a vejce se zatáhne. Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile začne vřít, teplotu stáhneme tak, aby jen lehounce probublávala a vytvoříme vařečkou ve vodě vír. Vejce i s octem vlijeme z co nejmenší vzdálenosti na okraj víru a necháme dvě vejce dvě minuty. Poté jej děravou naběračkou vyjmeme a ponoříme do studené vody nebo jej rovnou vložíme do polévky.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy