bílé, mléčné, zahuštěné jíškou
Babiččina květáková polévka
Světlá jíška zalitá vodou, lépe vývarem, v tomto základu uvařené kousky květáku spolu s brambory a bylinkami, polévka ochucená majoránkou, kmínem a solí, ke konci vaření zjemněná mlékem.
Beskydská fazolová polévka
Pokrájené fazolky povařené ve vývaru spolu s brambory.
Bílá rybí polévka
Staročeská rybí polévka z jakékoliv bílé ryby, například z cejnů, plotic, perlínů atd., také kořenové zeleniny, pórku, másla, hladké mouky a koření.
Bílá valašská kyselica
Recept z Valašska na polévku z hladké mouky, mléka, zelí a brambor.
Bílá zelnice
Jednoduchá polévka z receptů našich babiček.
Bořetínská polévka
Vývar z brambor a koření ochucený mlékem a zahuštěný jíškou, servírovaný s vložkou natvrdo uvařených a na kostičky nakrájených vajíček.
Bramboračka z Vysočiny
Recept z Matějova (Vysočina, Horácko).
Bratříčková polévka z Hané
Krajová polévky z luštěnin, hladké mouky, sádla a kořenové zeleniny.
Budějická praženka
Z receptů našich babiček, polévka z hrubé mouky a kyselé smetany.
Cacarka
Polévka z trhaných krupek, zelí, brambor, mléka a dalších ingrediencí.
Cácorka z jižních Čech
Krajová polévka z kysaného zelí, smetany a cibule, servírovaná se šťouchanými brambory.
Couračka
Polévka ze zelí a brambor zjemněná smetanou.
Čočovinka z Dolní Bečvy
Recept na krajovou polévku našich babiček.
Domikát z Valašska
Krajová polévka z Valašska na polévku připravenou z brynzy a dalších ingrediencí.
Dumlikačka
Opravdu prastarý recept na polévku ze Slovácka, která se vařila z tuřínu, hovězího vývaru, krupice a dalších surovin. Podávala se ozdobená nastrouhaným sýrem.
Gramatika
Recept z Krkonoš na pivní polévku servírovanou s krutóny opečeného chleba.
Hanácká syrnica III.
Chutná rychlá polévka z tvarůžků, brambor, mléka, tvarohu, koření a vody. Recept je z Hané, kde se tvarůžky vyrábějí více jak 2. století.
Havířská pivní polévka
Polévka ze staršího chleba, piva, smetany a dalších ingrediencí.
Hladká Ančka
Staročeská polévka z východních Čech. Vařili ji chudí tkalci. Polévka má mnoho obměn, základem jsou houby, vejce a brambory, někde se polévka zahustila mlékem, jinde smetanou. Vejce se přidávala do polévky vařená nebo se jen do polévky rozmíchala.
Hladká Ančka II.
Recept z Podkrkonoší na houbovou polévku.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Následující
reklama