REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

bílé, mléčné, zahuštěné jíškou

Babiččina květáková polévka

Světlá jíška zalitá vodou, lépe vývarem, v tomto základu uvařené kousky květáku spolu s brambory a bylinkami, polévka ochucená majoránkou, kmínem a solí, ke konci vaření zjemněná mlékem.

Beskydská fazolová polévka

Pokrájené fazolky povařené ve vývaru spolu s brambory.

Bílá rybí polévka

Staročeská rybí polévka z jakékoliv bílé ryby, například z cejnů, plotic, perlínů atd., také kořenové zeleniny, pórku, másla, hladké mouky a koření.

Bílá valašská kyselica

Recept z Valašska na polévku z hladké mouky, mléka, zelí a brambor.

Bílá zelnice

Jednoduchá polévka z receptů našich babiček.

Bořetínská polévka

Vývar z brambor a koření ochucený mlékem a zahuštěný jíškou, servírovaný s vložkou natvrdo uvařených a na kostičky nakrájených vajíček.

Bramboračka z Vysočiny

Recept z Matějova (Vysočina, Horácko).

Bratříčková polévka z Hané

Krajová polévky z luštěnin, hladké mouky, sádla a kořenové zeleniny.

Budějická praženka

Z receptů našich babiček, polévka z hrubé mouky a kyselé smetany.

Cacarka

Polévka z trhaných krupek, zelí, brambor, mléka a dalších ingrediencí.

Cácorka z jižních Čech

Krajová polévka z kysaného zelí, smetany a cibule, servírovaná se šťouchanými brambory.

Couračka

Polévka ze zelí a brambor zjemněná smetanou.

Čočovinka z Dolní Bečvy

Recept na krajovou polévku našich babiček.

Domikát z Valašska

Krajová polévka z Valašska na polévku připravenou z brynzy a dalších ingrediencí.

Dumlikačka

Opravdu prastarý recept na polévku ze Slovácka, která se vařila z tuřínu, hovězího vývaru, krupice a dalších surovin. Podávala se ozdobená nastrouhaným sýrem.

Gramatika

Recept z Krkonoš na pivní polévku servírovanou s krutóny opečeného chleba.

Hanácká syrnica III.

Chutná rychlá polévka z tvarůžků, brambor, mléka, tvarohu, koření a vody. Recept je z Hané, kde se tvarůžky vyrábějí více jak 2. století.

Havířská pivní polévka

Polévka ze staršího chleba, piva, smetany a dalších ingrediencí.

Hladká Ančka

Staročeská polévka z východních Čech. Vařili ji chudí tkalci. Polévka má mnoho obměn, základem jsou houby, vejce a brambory, někde se polévka zahustila mlékem, jinde smetanou. Vejce se přidávala do polévky vařená nebo se jen do polévky rozmíchala.

Hladká Ančka II.

Recept z Podkrkonoší na houbovou polévku.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy