REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

bílé, mléčné, zahuštěné jíškou

Babiččina květáková polévka

Světlá jíška zalitá vodou, lépe vývarem, v tomto základu uvařené kousky květáku spolu s brambory a bylinkami, polévka ochucená majoránkou, kmínem a solí, ke konci vaření zjemněná mlékem.

Beskydská fazolová polévka

Pokrájené fazolky povařené ve vývaru spolu s brambory.

Bílá rybí polévka

Staročeská rybí polévka z jakékoliv bílé ryby, například z cejnů, plotic, perlínů atd., také kořenové zeleniny, pórku, másla, hladké mouky a koření.

Bílá valašská kyselica

Recept z Valašska na polévku z hladké mouky, mléka, zelí a brambor.

Bílá zelnice

Jednoduchá polévka z receptů našich babiček.

Bořetínská polévka

Vývar z brambor a koření ochucený mlékem a zahuštěný jíškou, servírovaný s vložkou natvrdo uvařených a na kostičky nakrájených vajíček.

Bramboračka z Vysočiny

Recept z Matějova (Vysočina, Horácko).

Bratříčková polévka z Hané

Krajová polévky z luštěnin, hladké mouky, sádla a kořenové zeleniny.

Budějická praženka

Z receptů našich babiček, polévka z hrubé mouky a kyselé smetany.

Cacarka

Polévka z trhaných krupek, zelí, brambor, mléka a dalších ingrediencí.

Cácorka z jižních Čech

Krajová polévka z kysaného zelí, smetany a cibule, servírovaná se šťouchanými brambory.

Couračka

Polévka ze zelí a brambor zjemněná smetanou.

Čočovinka z Dolní Bečvy

Recept na krajovou polévku našich babiček.

Domikát z Valašska

Krajová polévka z Valašska na polévku připravenou z brynzy a dalších ingrediencí.

Dumlikačka

Opravdu prastarý recept na polévku ze Slovácka, která se vařila z tuřínu, hovězího vývaru, krupice a dalších surovin. Podávala se ozdobená nastrouhaným sýrem.

Gramatika

Recept z Krkonoš na pivní polévku servírovanou s krutóny opečeného chleba.

Hanácká syrnica III.

Chutná rychlá polévka z tvarůžků, brambor, mléka, tvarohu, koření a vody. Recept je z Hané, kde se tvarůžky vyrábějí více jak 2. století.

Havířská pivní polévka

Polévka ze staršího chleba, piva, smetany a dalších ingrediencí.

Hladká Ančka

Staročeská polévka z východních Čech. Vařili ji chudí tkalci. Polévka má mnoho obměn, základem jsou houby, vejce a brambory, někde se polévka zahustila mlékem, jinde smetanou. Vejce se přidávala do polévky vařená nebo se jen do polévky rozmíchala.

Hladká Ančka II.

Recept z Podkrkonoší na houbovou polévku.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.