Recept z Krkonoš na pivní polévku servírovanou s krutóny opečeného chleba.
Ingredience:
400 g | tvrdého chleba |
40 g | másla |
250 ml | zakysané smetany |
1 l | světlého piva |
2 lžíce | oleje nebo sádla |
2 lžíce | sekané petrželky |
1 lžička | kmínu |
2 ks | žloutků |
2 ks | plátků staršího chleba |
sůl |
Postup:
1. Tvrdý chléb roztrháme na kousky a dáme ho do hrnce, zalijeme pivem a necháme nabobtnat
2. Chlebový kvásek přivedeme k varu, rozpustíme v něm máslo, dochutíme kmínem a necháme vařit
3. Jakmile se nám chleba úplně rozvaří, polévku propasírujeme přes sítko
4. Vmícháme žloutky rozšlehané ve smetaně a dále nevaříme, polévku jen prohřejeme
5. Chléb nakrájený na kostičky na troše oleje opečeme dozlatova
6. Jednotlivé porce polévky zdobíme nasekanou petrželkou a opečenými krutóny.