REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

bílé, mléčné, zahuštěné jíškou

Rychlá jarní polévka

Polévka připravená z kousku celeru, karotky, cibule, masoxu … jemné krupice a dalších ingrediencí, zjemněná smetanou a také máslem.

Skalická bramboračka

Vyzkoušejte tento recept na chutnou bramboračku ze Slovácka. Jde o jíškou zahuštěnou bílou polévku s vložkou brambor a hub. Polévka má pikantní smetanovou a nakyslou chuť.

Skleněnka

Kroupy a nakrájené brambory na kostičky uvařené v jednom hrnci, ochucené kmínem, solí, utřeným česnek, kouskem másla a nasekanou petrželkou.

Sladká hanácká polévka

Polévka ze světlého piva, smetany, rozinek a dalších ingrediencí.

Slezská zelňačka

Krajová polévka z receptářů našich babiček. Tento recept, na jednu z mnoha variant zelné polévky, pochází ze Slezska.

Slovácká česnečka s husím sádlem

Tato polévka je obdobou českého oukropu.

Slovácká polévka

Zeleninová polévka zahuštěná jíškou a zjemněná mlékem.

Slovácká zeleninová polévka

Krajová polévka ze Slovácka na polévku připravenou z kořenové zeleniny, kysané smetany a syrovátky.

Staročeská křenová polévka

Tuto polévku můžeme připravit, pokud nám zbude kousek povařeného uzeného masa a vývar, ve kterém jsme ho vařili.

Staročeská kulajda

Další varianta oblíbené hutné polévky s houbami, ke konci vaření zjemněné smetanou a máslem. Recept našich babiček a prababiček.

Staročeská zeleninová polévka

Polévka z podušené kořenové zeleniny, pórku, vařených vajec a petrželky.

Staročeský kaldoun

Kuřecí droby povařené ve 3 litrech vody, polévka dochucena kořením a kořenovou zeleninou, zahuštěná jíškou, servírovaná v polévce zavařenými játrovými knedlíčky.

Sváteční cacarka

Staročeská bílá polévka z kysaného zelí, smetany, klobásy a dalších ingrediencí.

Šajtlava

Polévka připravovaná v regionální kuchyni z vody, kyselého zelí, brambor, kořenové zeleniny …

Špírková polévka s vejcem

Recept z Těšínska.

Štramberačka

Polévka z Novojičínska připravená z kyselého mléka nebo kysané smetany, brambor, hladké nebo polohrubé mouky, čerstvého nebo sterilovaného kopru a dalších ingrediencí.

Šumavská hrachovka s ovarem

Prostá polévka našich babiček.

Šumavské kyselo

Tato hustá polévky z hub, vajíček a dalších ingrediencí je zahuštěná jíškou a ochucená šlehačkou.

Šupitalka

Jihočeská polévka.

Švábka z jižních Čech

Polévka z rozmáčený chleba povařeného s kořenovou zeleninou, zjemněná mlékem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy