REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovácká polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zeleninová polévka zahuštěná jíškou a zjemněná mlékem.


Ingredience:
50 gkvětáku
50 ghrášku
50 gceleru
50 gmrkve
50 gpetržele
100 mlmléka
3 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
1 lžícemásla
2 ksstroužky česneku
1 ksmalé cibule
1 ksžloutku
muškátový květ
voda
sůl
zelená petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup:

1. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na malé růžičky, zalijeme 1 litrem vody a vaříme do změknutí
2. Po chvíli varu přidáme k zelenině oloupanou na plátky nakrájenou cibuli a česnek
3. Mražený hrášek přidáme do polévky hned s cibulí, sterilovaná až na konec přípravy, aby se jen prohřál
4. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem ze zeleniny a povaříme asi 20 minut, ke konci varu přidáme muškátový květ a část mléka
5. Polévku zahustíme jíškou a zjemníme kašičkou ze žloutku, zbytku mléka a rozehřátého másla
6. Dochutíme solí, rozdělíme na jednotlivé porce a každou posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy