Další varianta oblíbené hutné polévky s houbami, ke konci vaření zjemněné smetanou a máslem. Recept našich babiček a prababiček.
Ingredience:
300 g | hub (hřibovité, lišky) |
4 ks | větší brambory |
4 ks | kiličky nového koření |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1,5 l | vody |
2 dl | sladké smetany |
2 lžíce | mladého nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný) |
1 vrchovatá lžička | másla |
hladká mouka | |
kmín | |
ocet | |
sůl | |
Ostatní: | |
vejce uvařená na tvrdo |
Postup:
1. Houby nakrájíme na kostičky nebo plátky, dáme do hrnce, přidáme nakrájené brambory a nadrobno nakrájenou cibuli, vše zalijeme vodou
2. Přidáme bobkový list, nové koření a kmín, osolíme, vaříme doměkka
3. Vyjmeme bobkový list a nové koření, sladkou smetanu rozmícháme s hladkou moukou, vlijeme do polévky, přidáme nasekaný kopr a krátce povaříme
4. Hotovou polévku zjemníme máslem, ochutíme octem a přisolíme
5. Polévku nalijeme do talířů a vložíme čtvrtky pokrájených vajec.